Forskellige mærker - samme høje standarder

Fairtrade-mærket er din guide til at vælge fair produkter, der er produceret på bæredygtige vilkår.

Det betyder helt konkret, at når du vælger produkter, der bærer Fairtrade-mærket, opfylder produkterne de økonomiske, sociale og miljømæssige kriterier, der er defineret i Fairtrade-standarderne.

Fairtrade-mærket kan se forskelligt ud afhængig af, hvilke og hvor mange ingredienser i produktet, der er Fairtrade-certificeret.

Fairtrade-mærket

Når du køber produkter, der bærer Fairtrade-mærket, betyder det, at alle ingredienser i produktet, der kan Fairtrade-certificeres, skal være det (fx al kakao, sukker og vanilje i en plade chokolade). Fairtrade-mærket findes også med en pil på siden på produkter som kakao, sukker, te og juice. På produktets emballage kan du læse om ingredienserne og sourcing.

Mærket findes også i sort-hvid. Det er et designvalg - kravene bag mærket er de samme.

Det hvide Fairtrade-mærke

Det hvide Fairtrade-mærke er et ingrediens-mærke og kaldes også FSI-mærket (Fairtrade Sourced Ingredient). Det betyder, at den ingrediens, der står skrevet på siden af mærket, er Fairtrade-certificeret.

Det anvendes ofte på chokolade, kager, marmelade og juice, hvor bl.a. både kakao og sukker i princippet kan Fairtrade-certificeres, men hvor det fx kun er kakaoen, der er det.

Mærket øger fleksibiliteten for producenterne, det kan fx være, at deres leverandører ikke har den pågældende ingrediens eller, at de ønsker en anden smagsprofil. Mærket giver derfor bønderne flere muligheder for at sælge deres Fairtrade-certificeret råvarer.

Der er ingen forskel på produktionsforhold, minimumspris eller Premium – alle bønder og arbejdere certificeres efter samme høje standarder.

Guld- og bomuldsmærket er specielle

To råvarer har deres egne specifikke mærker - nemlig guld og bomuld.

Bomuld

Fairtrade-mærkede tekstiler af bomuld er blevet produceret og handlet på Fairtrade-vilkår. Du finder fx mærket på stofposer eller t-shirts, hvis 100 % af den bomuld, der anvendes i blandingen, er Fairtrade-certificeret. Fairtrade-certificeret bomuld betyder fysisk sporbarhed af bomuld fra mærket på slutproduktet tilbage til de bønder, der har dyrket bomulden.

Guld og sølv

Guld og sølv fra Fairtrade-certificerede miner spores helt fra minen og til de Fairtrade-godkendte smykkehandlere. Det betyder, at smykkehandleren ved, hvor guldet kommer fra – og at det er produceret under Fairtrade-vilkår med omtanke for både mennesker og miljø.