Sportsbolde

Sport som fodbold, volleyball og rugby samler milliarder af mennesker på verdensplan. Uanset om du ser eller dyrker sporten, er det altid bolden, som er i fokus. Men de mennesker, der fremstiller boldene, er normalt skjulte, og de arbejder under usikre forhold med meget lave indkomster. 

Det er et detaljeorienteret arbejde at sy en bold sammen. En fodbold består for eksempel typisk af 20 sekskantede og 12 femkantede paneler, der først skal skæres til, derefter bindes sammen med 18 meter garn og 650 præcisionssting.

Fabrikker i Pakistan er ansvarlige for omkring 70 procent af alle håndsyede sportsbolde.

Kina, Indien, Thailand og Vietnam er også store spillere i branchen. Fairtrade certificerer bolde til fodbold, håndbold, volleyball og rugby.

Fairtrade-standarden for sportsbolde dækker alle håndsyede, maskinsyede og termobundne bolde.

Langt de fleste Fairtrade-sportsbolde er håndsyede, da metoden giver den bedste balance mellem ydeevne, holdbarhed og overkommelig pris.  

Derfor skal du vælge Fairtrade

Når du vælger produkter med Fairtrade-mærket, er de produceret og handlet efter Fairtrades standarder. Det betyder blandt andet, at:
  • Fairtrade forbyder brugen af farlige sprøjtegifte, forbyder børnearbejde, prioriterer sikkerhedsudstyr, fremmer ligestilling, arbejder mod diskrimination og uddanner lokale producenter i ansvarligt landbrug, hjælper med omlægning til økologi, bevarer biodiversiteten og passer på lokalmiljøet under produktionen.
  • De lokale producenter får en stabil og mere fair mindstepris, der enten er på niveau med eller højere end verdensmarkedsprisen. Det giver producenterne overskud til at planlægge på længere sigt.
  • Ud over prisen for råvarerne modtager de lokale producenter også et tillæg kaldet Fairtrade Premium. De lokale producenter i de enkelte kooperativer eller plantager bestemmer i fællesskab, hvad pengene skal bruges til.
  • Fairtrade hjælper lokale producenter med at organisere sig i større kooperativer, der er baseret på det samme demokratiske grundlag som den danske andelstanke. Det handler i sidste ende om at styrke lokale producenters rettigheder og forhandlingsgrundlag.
  • For at blive en del af Fairtrade skal de lokale producenter leve op til en række sociale og miljømæssige krav. Nogle af kravene skal de efterleve på forhånd, andre skal de tilpasse sig over en tidsperiode.

Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.

Udfordringer i industrien

  • Tolv timers vagter og seks- og syvdages arbejdsuger er almindelige for de ansatte, som især er kvinder og børn.
  • Arbejdere, der syr boldene sammen, betales typisk for hver færdiggjort enhed i stedet for en timeløn.
  • Kvinder, som repræsenterer en stor del af industriens arbejdsstyrke, udsættes regelmæssigt for diskrimination og chikane.
  • På grund af lave lønninger holder mange arbejdere deres børn ude af skolen for at supplere familiens indkomst ved at sy bolde. For at supplere den sparsomme indkomst må arbejdere ofte arbejde sort. 

Sammen med forbrugere og detailhandlen giver Fairtrade arbejderne mulighed for at ændre denne utilfredsstillende situation og modtage deres fair andel af den globale sportsboldforretning. 

Det gør Fairtrade

Minimumspris

Fairtrade-standarden for sportsbolde kræver, at arbejdere mindst modtager den lovmæssige minimums- eller regionale gennemsnitsløn på tidspunktet for den første certificering. Derfra skal ledelsen gradvist øge arbejdernes løn og arbejdsvilkår. 

Premium-tillæg

Arbejdere i hver certificeret sportsboldvirksomhed vælger et Fairtrade Premium-udvalg, som administrerer indsamlingen og brugen af ​​Fairtrade Premium-tillægget – som udgør ti procent af boldens eksportpris. Beslutninger om anvendelsen af Premium-tillægget træffes ved en generalforsamling af arbejdere, hvor hver arbejder har en stemme. Formålet med Fairtrade Premium-tillægget er at gøre arbejderne i stand til at fremme den økonomiske, sociale og miljømæssige udvikling i deres lokalsamfund. 

Forbud af børnearbejde

For at forhindre risikoen for børnearbejde og andre former for udnyttelse forbyder Fairtrade-standarden for sportsbolde fabrikker i at opfordre eller tillade arbejdere at udføre deres arbejde derhjemme. I stedet er Premium-tillægget blevet brugt til at skabe børnepasningsfaciliteter ved siden af ​​fabrikkerne, hvor arbejdere trygt kan få deres børn passet, mens de selv er på arbejde. Der er også blevet etableret gratis kurser i computerfærdigheder for arbejdere og deres børn. 

Uden bolden kan du ikke være en del af spillet. Selvom vi ikke kan love, at brug af en Fairtrade-bold betyder, at dit hold vinder kampen, er det i det mindste en gevinst for arbejderne, at du vælger en Fairtrade-bold.