Plejeprodukter

Mange af de pleje- og skønhedsprodukter, vi bruger til daglig, findes med et Fairtrade-mærke på. Ingredienserne er råvarer som kakaosmør, olivenolie, arganolie, honning, rørsukker, kokosolie, abrikoskerner og smør fra en række nødder. 

Fairtrade-mærkede plejeprodukter indeholder ingredienser, der er dyrket af lokale producenter fra over 50 lande som Madagaskar, Burkina Faso, Ghana og Den Dominikanske Republik.

Derfor skal du vælge Fairtrade

Når du vælger produkter med Fairtrade-mærket, er de produceret og handlet efter Fairtrades standarder. Det betyder blandt andet, at:
  • Fairtrade forbyder brugen af farlige sprøjtegifte, forbyder børnearbejde, prioriterer sikkerhedsudstyr, fremmer ligestilling, arbejder mod diskrimination og uddanner lokale producenter i ansvarligt landbrug, hjælper med omlægning til økologi, bevarer biodiversiteten og passer på lokalmiljøet under produktionen.
  • De lokale producenter får en stabil og mere fair mindstepris, der enten er på niveau med eller højere end verdensmarkedsprisen. Det giver producenterne overskud til at planlægge på længere sigt.
  • Ud over prisen for råvarerne modtager de lokale producenter også et tillæg kaldet Fairtrade Premium. De lokale producenter i de enkelte kooperativer eller plantager bestemmer i fællesskab, hvad pengene skal bruges til.
  • Fairtrade hjælper lokale producenter med at organisere sig i større kooperativer, der er baseret på det samme demokratiske grundlag som den danske andelstanke. Det handler i sidste ende om at styrke lokale producenters rettigheder og forhandlingsgrundlag.
  • For at blive en del af Fairtrade skal de lokale producenter leve op til en række sociale og miljømæssige krav. Nogle af kravene skal de efterleve på forhånd, andre skal de tilpasse sig over en tidsperiode.

Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.

Udfordringer i produktionen af ingredienser til plejeprodukter 

  • Der er en række problematiske aspekter i kosmetikindustrien. De mest velkendte problematikker er dyreforsøg og brug af indholdsstoffer, der kan være skadelige for mennesker og miljø
  • De mennesker, der dyrker de naturlige ingredienser, som anvendes i kosmetik og personlige plejeprodukter, tjener ofte ikke nok til at dække basale behov og lever derfor i fattigdom. 

Det gør Fairtrade 

Fair betaling og Fairtrade Premium 

Efterspørgslen på plejeprodukter med naturlige ingredienser er stigende, og dette har åbnet nye markedsmuligheder for de mange lokale producenter, der dyrker råvarer egnet til brug i plejeprodukter. Det er imidlertid vigtigt, at de lokale producenter også får en fair betaling for deres råvarer. En bedre økonomi giver de lokale producenter mulighed for at drive et ansvarligt landbrug og opnå en bedre levestandard. 

De lokale producenter bag Fairtrade-mærkede plejeprodukter modtager oven i prisen for deres råvarer en ekstra sum penge – også kaldet et Fairtrade Premium-tillæg.  

Fairtrade-standarderne stiller krav 

Fairtrade-standarderne er omfattende og stiller både økonomiske, sociale og miljømæssige krav til produktion og handel af råvarer. 

Hvis et plejeprodukt skal bære Fairtrade-mærket, skal alle de ingredienser i produktet, der kan Fairtrade-certificeres, også være Fairtrade-certificerede. De fleste plejeprodukter indeholder dog mange andre typer ingredienser, som det ikke er muligt at producere på Fairtrade-vilkår. Derfor kan den samlede andel af Fairtrade-certificerede ingredienser i et plejeprodukt godt være relativt lille. 

Når du vælger Fairtrade-mærkede produkter, bidrager du til bedre vilkår for de lokale producenter og miljøet. Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.