Balance mellem mennesker og miljø

Miljøet er altafgørende for den fjerdedel af jordens befolkning, der er afhængig af landbruget i deres hverdag.

Verdens bønder og arbejdere er allerede påvirket af udpint jord, ørkendannelse, saltvandsforurening og et overforbrug af giftige pesticider. Hvis vi skal beskytte naturen, må vi ændre måden, vi driver landbrug og producerer vores rå- og fødevarer.

  • EKSTREMT VEJR FOR BANANER I COLUMBIA
    ”Klimaforandringer er en realitet for os. Regnperioder bliver kortere, mens tørkeperioderne bliver længere, og regnen tager stærk vind med sig. Jeg har en hektar land, hvor jeg dyrker bananer. 70 procent af den jord blev for nylig ødelagt af det ekstreme vejr.”

    -

    Cantillo, medlem af banan-kooperativet Coobafrio i Colombia.

  • GENPLANTNING AF SKOVE OG GENBRUG AF VAND
    Med Premium-midler har kaffe-kooperativet Coocafe i Costa Rica oprettet en fond, der har til formål at genplante skove, genbruge vand og støtte andre bæredygtige initiativer.
  • REGNEN ØDELÆGGER KAKAOPRODUKTIONEN I ELFENBENSKYSTEN
    ”Før i tiden kom regnen på bestemte tidspunkter, og vi kunne se et skift mellem de fire årstider. Nu ved vi aldrig, hvornår det vil regne. Derfor ved vi heller ikke, hvornår vi skal så vores planter. Vi lever med klimaforandringernes udfordringer hver eneste dag.”

    -

    Ebrottié Tanoh Florentin, kakaobonde i Elfenbenskysten.

  • EKSTREMT VEJR FOR BANANER I COLUMBIA
    ”Klimaforandringer er en realitet for os. Regnperioder bliver kortere, mens tørkeperioderne bliver længere, og regnen tager stærk vind med sig. Jeg har en hektar land, hvor jeg dyrker bananer. 70 procent af den jord blev for nylig ødelagt af det ekstreme vejr.”

    -

    Cantillo, medlem af banan-kooperativet Coobafrio i Colombia.

  • GENPLANTNING AF SKOVE OG GENBRUG AF VAND
    Med Premium-midler har kaffe-kooperativet Coocafe i Costa Rica oprettet en fond, der har til formål at genplante skove, genbruge vand og støtte andre bæredygtige initiativer.
  • REGNEN ØDELÆGGER KAKAOPRODUKTIONEN I ELFENBENSKYSTEN
    ”Før i tiden kom regnen på bestemte tidspunkter, og vi kunne se et skift mellem de fire årstider. Nu ved vi aldrig, hvornår det vil regne. Derfor ved vi heller ikke, hvornår vi skal så vores planter. Vi lever med klimaforandringernes udfordringer hver eneste dag.”

    -

    Ebrottié Tanoh Florentin, kakaobonde i Elfenbenskysten.

  • EKSTREMT VEJR FOR BANANER I COLUMBIA
    ”Klimaforandringer er en realitet for os. Regnperioder bliver kortere, mens tørkeperioderne bliver længere, og regnen tager stærk vind med sig. Jeg har en hektar land, hvor jeg dyrker bananer. 70 procent af den jord blev for nylig ødelagt af det ekstreme vejr.”

    -

    Cantillo, medlem af banan-kooperativet Coobafrio i Colombia.

  • GENPLANTNING AF SKOVE OG GENBRUG AF VAND
    Med Premium-midler har kaffe-kooperativet Coocafe i Costa Rica oprettet en fond, der har til formål at genplante skove, genbruge vand og støtte andre bæredygtige initiativer.
  • REGNEN ØDELÆGGER KAKAOPRODUKTIONEN I ELFENBENSKYSTEN
    ”Før i tiden kom regnen på bestemte tidspunkter, og vi kunne se et skift mellem de fire årstider. Nu ved vi aldrig, hvornår det vil regne. Derfor ved vi heller ikke, hvornår vi skal så vores planter. Vi lever med klimaforandringernes udfordringer hver eneste dag.”

    -

    Ebrottié Tanoh Florentin, kakaobonde i Elfenbenskysten.

  • EKSTREMT VEJR FOR BANANER I COLUMBIA
    ”Klimaforandringer er en realitet for os. Regnperioder bliver kortere, mens tørkeperioderne bliver længere, og regnen tager stærk vind med sig. Jeg har en hektar land, hvor jeg dyrker bananer. 70 procent af den jord blev for nylig ødelagt af det ekstreme vejr.”

    -

    Cantillo, medlem af banan-kooperativet Coobafrio i Colombia.

  • GENPLANTNING AF SKOVE OG GENBRUG AF VAND
    Med Premium-midler har kaffe-kooperativet Coocafe i Costa Rica oprettet en fond, der har til formål at genplante skove, genbruge vand og støtte andre bæredygtige initiativer.
  • REGNEN ØDELÆGGER KAKAOPRODUKTIONEN I ELFENBENSKYSTEN
    ”Før i tiden kom regnen på bestemte tidspunkter, og vi kunne se et skift mellem de fire årstider. Nu ved vi aldrig, hvornår det vil regne. Derfor ved vi heller ikke, hvornår vi skal så vores planter. Vi lever med klimaforandringernes udfordringer hver eneste dag.”

    -

    Ebrottié Tanoh Florentin, kakaobonde i Elfenbenskysten.

  • EKSTREMT VEJR FOR BANANER I COLUMBIA
    ”Klimaforandringer er en realitet for os. Regnperioder bliver kortere, mens tørkeperioderne bliver længere, og regnen tager stærk vind med sig. Jeg har en hektar land, hvor jeg dyrker bananer. 70 procent af den jord blev for nylig ødelagt af det ekstreme vejr.”

    -

    Cantillo, medlem af banan-kooperativet Coobafrio i Colombia.

  • GENPLANTNING AF SKOVE OG GENBRUG AF VAND
    Med Premium-midler har kaffe-kooperativet Coocafe i Costa Rica oprettet en fond, der har til formål at genplante skove, genbruge vand og støtte andre bæredygtige initiativer.
  • REGNEN ØDELÆGGER KAKAOPRODUKTIONEN I ELFENBENSKYSTEN
    ”Før i tiden kom regnen på bestemte tidspunkter, og vi kunne se et skift mellem de fire årstider. Nu ved vi aldrig, hvornår det vil regne. Derfor ved vi heller ikke, hvornår vi skal så vores planter. Vi lever med klimaforandringernes udfordringer hver eneste dag.”

    -

    Ebrottié Tanoh Florentin, kakaobonde i Elfenbenskysten.

  • EKSTREMT VEJR FOR BANANER I COLUMBIA
    ”Klimaforandringer er en realitet for os. Regnperioder bliver kortere, mens tørkeperioderne bliver længere, og regnen tager stærk vind med sig. Jeg har en hektar land, hvor jeg dyrker bananer. 70 procent af den jord blev for nylig ødelagt af det ekstreme vejr.”

    -

    Cantillo, medlem af banan-kooperativet Coobafrio i Colombia.

  • GENPLANTNING AF SKOVE OG GENBRUG AF VAND
    Med Premium-midler har kaffe-kooperativet Coocafe i Costa Rica oprettet en fond, der har til formål at genplante skove, genbruge vand og støtte andre bæredygtige initiativer.
  • REGNEN ØDELÆGGER KAKAOPRODUKTIONEN I ELFENBENSKYSTEN
    ”Før i tiden kom regnen på bestemte tidspunkter, og vi kunne se et skift mellem de fire årstider. Nu ved vi aldrig, hvornår det vil regne. Derfor ved vi heller ikke, hvornår vi skal så vores planter. Vi lever med klimaforandringernes udfordringer hver eneste dag.”

    -

    Ebrottié Tanoh Florentin, kakaobonde i Elfenbenskysten.

  • EKSTREMT VEJR FOR BANANER I COLUMBIA
    ”Klimaforandringer er en realitet for os. Regnperioder bliver kortere, mens tørkeperioderne bliver længere, og regnen tager stærk vind med sig. Jeg har en hektar land, hvor jeg dyrker bananer. 70 procent af den jord blev for nylig ødelagt af det ekstreme vejr.”

    -

    Cantillo, medlem af banan-kooperativet Coobafrio i Colombia.

  • GENPLANTNING AF SKOVE OG GENBRUG AF VAND
    Med Premium-midler har kaffe-kooperativet Coocafe i Costa Rica oprettet en fond, der har til formål at genplante skove, genbruge vand og støtte andre bæredygtige initiativer.
  • REGNEN ØDELÆGGER KAKAOPRODUKTIONEN I ELFENBENSKYSTEN
    ”Før i tiden kom regnen på bestemte tidspunkter, og vi kunne se et skift mellem de fire årstider. Nu ved vi aldrig, hvornår det vil regne. Derfor ved vi heller ikke, hvornår vi skal så vores planter. Vi lever med klimaforandringernes udfordringer hver eneste dag.”

    -

    Ebrottié Tanoh Florentin, kakaobonde i Elfenbenskysten.

Sådan beskytter Fairtrade miljøet

Miljøbeskyttelse er en integreret del af Fairtrade. For at kunne sælge Fairtrade-produkter, skal bønderne blandt andet forbedre jord- og vandkvalitet, undgå skadelige kemikalier, reducere CO2-udslippet og beskytte biodiversiteten.

Derfor udgør miljøbeskyttelse en tredjedel af alle krav i Fairtrades standarder. Det er vigtigt, at vi også i fremtiden kan producere fødevarer uden at gøre unødvendig skade på mennesker, lokalmiljø, natur og dyreliv.

Fairtrades standarder er på den måde med til at opfordre bønder til at udvikle næringsrig jord, der understøtter sunde planter og et vildt dyreliv, og som samtidig er med til at minimere skadedyr og plantesygdomme.

Fairtrade organiserer uddannelse for bønder, så de kan lære at drive et landbrug, der tager højde for lokale forhold og indeholder flere forskellige afgrøder. Mange investerer deres Fairtrade Premium-tillæg i forskellige projekter, der genopretter naturlige områder og skove.

Som en del af Fairtrade har bønderne adgang til viden og informationer. De er på den måde bedre rustet til at håndtere miljøproblemer, samtidig med at de opnår viden, om hvordan miljøet påvirker både deres afgrøder og hverdagsliv.

  • ORKANER I HONDURAS
    I 2020 blev Kakao-kooperativet Coagricsal i Honduras ramt af orkanerne Eta og Lota, der skyllede ind over landet og trak katastrofale oversvømmelser, jordskred, vejafspærringer og ødelagte afgrøder med sig.
    ”Ord kan ikke beskrive, hvad der er sket. Vores producenter har mistet deres gårde, hjem og familier. Det er trist, og det gør ondt at se alting ødelagt.”

    Óscar Serrano, medstifter af Coagricsal.

  • KAFFEPRODUKTIONEN ER TRUET
    Studier anslår, at halvdelen af verdens areal til kaffeproduktion vil være væk i 2050. Stigende temperaturer vil også påvirke kvaliteten af kaffen og i sidste ende true med at udrydde planten helt.
  • ORKANER I HONDURAS
    I 2020 blev Kakao-kooperativet Coagricsal i Honduras ramt af orkanerne Eta og Lota, der skyllede ind over landet og trak katastrofale oversvømmelser, jordskred, vejafspærringer og ødelagte afgrøder med sig.
    ”Ord kan ikke beskrive, hvad der er sket. Vores producenter har mistet deres gårde, hjem og familier. Det er trist, og det gør ondt at se alting ødelagt.”

    Óscar Serrano, medstifter af Coagricsal.

  • KAFFEPRODUKTIONEN ER TRUET
    Studier anslår, at halvdelen af verdens areal til kaffeproduktion vil være væk i 2050. Stigende temperaturer vil også påvirke kvaliteten af kaffen og i sidste ende true med at udrydde planten helt.
  • ORKANER I HONDURAS
    I 2020 blev Kakao-kooperativet Coagricsal i Honduras ramt af orkanerne Eta og Lota, der skyllede ind over landet og trak katastrofale oversvømmelser, jordskred, vejafspærringer og ødelagte afgrøder med sig.
    ”Ord kan ikke beskrive, hvad der er sket. Vores producenter har mistet deres gårde, hjem og familier. Det er trist, og det gør ondt at se alting ødelagt.”

    Óscar Serrano, medstifter af Coagricsal.

  • KAFFEPRODUKTIONEN ER TRUET
    Studier anslår, at halvdelen af verdens areal til kaffeproduktion vil være væk i 2050. Stigende temperaturer vil også påvirke kvaliteten af kaffen og i sidste ende true med at udrydde planten helt.
  • ORKANER I HONDURAS
    I 2020 blev Kakao-kooperativet Coagricsal i Honduras ramt af orkanerne Eta og Lota, der skyllede ind over landet og trak katastrofale oversvømmelser, jordskred, vejafspærringer og ødelagte afgrøder med sig.
    ”Ord kan ikke beskrive, hvad der er sket. Vores producenter har mistet deres gårde, hjem og familier. Det er trist, og det gør ondt at se alting ødelagt.”

    Óscar Serrano, medstifter af Coagricsal.

  • KAFFEPRODUKTIONEN ER TRUET
    Studier anslår, at halvdelen af verdens areal til kaffeproduktion vil være væk i 2050. Stigende temperaturer vil også påvirke kvaliteten af kaffen og i sidste ende true med at udrydde planten helt.
  • ORKANER I HONDURAS
    I 2020 blev Kakao-kooperativet Coagricsal i Honduras ramt af orkanerne Eta og Lota, der skyllede ind over landet og trak katastrofale oversvømmelser, jordskred, vejafspærringer og ødelagte afgrøder med sig.
    ”Ord kan ikke beskrive, hvad der er sket. Vores producenter har mistet deres gårde, hjem og familier. Det er trist, og det gør ondt at se alting ødelagt.”

    Óscar Serrano, medstifter af Coagricsal.

  • KAFFEPRODUKTIONEN ER TRUET
    Studier anslår, at halvdelen af verdens areal til kaffeproduktion vil være væk i 2050. Stigende temperaturer vil også påvirke kvaliteten af kaffen og i sidste ende true med at udrydde planten helt.
  • ORKANER I HONDURAS
    I 2020 blev Kakao-kooperativet Coagricsal i Honduras ramt af orkanerne Eta og Lota, der skyllede ind over landet og trak katastrofale oversvømmelser, jordskred, vejafspærringer og ødelagte afgrøder med sig.
    ”Ord kan ikke beskrive, hvad der er sket. Vores producenter har mistet deres gårde, hjem og familier. Det er trist, og det gør ondt at se alting ødelagt.”

    Óscar Serrano, medstifter af Coagricsal.

  • KAFFEPRODUKTIONEN ER TRUET
    Studier anslår, at halvdelen af verdens areal til kaffeproduktion vil være væk i 2050. Stigende temperaturer vil også påvirke kvaliteten af kaffen og i sidste ende true med at udrydde planten helt.
  • ORKANER I HONDURAS
    I 2020 blev Kakao-kooperativet Coagricsal i Honduras ramt af orkanerne Eta og Lota, der skyllede ind over landet og trak katastrofale oversvømmelser, jordskred, vejafspærringer og ødelagte afgrøder med sig.
    ”Ord kan ikke beskrive, hvad der er sket. Vores producenter har mistet deres gårde, hjem og familier. Det er trist, og det gør ondt at se alting ødelagt.”

    Óscar Serrano, medstifter af Coagricsal.

  • KAFFEPRODUKTIONEN ER TRUET
    Studier anslår, at halvdelen af verdens areal til kaffeproduktion vil være væk i 2050. Stigende temperaturer vil også påvirke kvaliteten af kaffen og i sidste ende true med at udrydde planten helt.

Fairtrades krav til miljøbeskyttelse

  • Bufferzoner for brug af pesticider og dokumentation for pesticidanvendelse.
  • Forbedring af jordens frugtbarhed
  • Effektivt vandforbrug og ansvarlig spildevandshåndtering
  • Ingen skovrydning
  • En styrket og mangfoldig biodiversitet
  • Forbud mod brug af genmodificerede frø og planter
  • Tilpasning af landbrug og produktion til klimaændringer
  • Effektivt energiforbrug
  • Reduktion af CO2-udledning

Økologisk produktion giver højere pris

Fairtrade-certificerede råvarer, der er dyrket økologisk, sælges til en højere minimumspris, samtidig med at dyrkningen er mere skånsom for miljøet.

Det tager flere år at omlægge konventionelt landbrug til økologi. I den mellemliggende periode er der udgifter til omlægningen uden en højere indtjening. Her spiller Fairtrades Premium-tillæg en vigtig rolle. Tillægget kan investeres i de nye landbrugsmetoder og maskineri og dække de ekstra omkostninger i omlægningsperioden.


Ansigt til ansigt med klimaforandringerne

Bliv klogere på fairtrades arbejde for miljøbeskyttelse

Læs videre om Fairtrades arbejde med miljø og klima herunder eller se mere i vores videnscenter.

Sådan arbejder Fairtrade-bønder med klimatilpasning

Kampen mod klimaforandringerne er allerede hverdag

Konsekvenserne af klimaforandringer er hverdag for verdens bønder. For eksempel kommer der flere tropiske storme, der hærger bananplantagerne, mange kaffeplanter er ramt af plantesygdomme, fordi temperaturerne stiger og oversvømmelser ødelægger afgrøder – eller også kommer nedbøren slet ikke.

Klimaforandringer betyder at bønderne skal omstille deres landbrug, hvis de vil overleve i fremtiden. Gennem Fairtrade får de viden og metoder til at navigere i de nye vejrforhold. De lærer for eksempel at plante skyggetræer, der skærmer mod solen, bygge bambuslæhegn der skærmer mod vinden, introducere nye afgrøder, der giver flere indtægtskilder eller nye sorter, der er mere modstandskraftige over for skiftende vejrforhold.

Læs mere om hvordan Fairtrade arbejder med klimaløsninger