Guld

For de fleste er guld et symbol på rigdom. Det er et ædelmetal, som i dag bruges til både smykker, elektronik og som valuta. Det samme gælder sølv, der udvindes i miner som et biprodukt.  

Guld er en milliardindustri, men det kostbare metal giver ofte meget lidt afkast til de minearbejdere, der udvinder guldet fra undergrunden. Det er ofte et risikofyldt erhverv, og børnearbejde er udbredt i industrien. 

Derfor begyndte Fairtrade at arbejde med guld i 2011.  

De små mineselskaber (såkaldte artisanal og small-scale mining groups – også kaldet ASM’er), som Fairtrade arbejder med, adskiller sig meget fra de multinationale virksomheder, der ofte har tilladelse til at drive offentlig minedrift.

ASM’erne driver oftest minedrift, fordi intet andet arbejde er tilgængeligt for dem, og i mange tilfælde mangler de formelle udvindingsrettigheder i de områder, hvor de arbejder. Derfor er ASM’er sårbare over for kommercielle partnere. Desuden kan guld virke tiltrækkende på kriminelle og væbnede grupper, der kan true og afpresse de lokale mineproducenter.  

Derfor skal du vælge Fairtrade

Når du vælger produkter med Fairtrade-mærket, er de produceret og handlet efter Fairtrades standarder. Det betyder blandt andet, at:
  • Fairtrade forbyder brugen af farlige sprøjtegifte, forbyder børnearbejde, prioriterer sikkerhedsudstyr, fremmer ligestilling, arbejder mod diskrimination og uddanner lokale producenter i ansvarligt landbrug, hjælper med omlægning til økologi, bevarer biodiversiteten og passer på lokalmiljøet under produktionen.
  • De lokale producenter får en stabil og mere fair mindstepris, der enten er på niveau med eller højere end verdensmarkedsprisen. Det giver producenterne overskud til at planlægge på længere sigt.
  • Ud over prisen for råvarerne modtager de lokale producenter også et tillæg kaldet Fairtrade Premium. De lokale producenter i de enkelte kooperativer eller plantager bestemmer i fællesskab, hvad pengene skal bruges til.
  • Fairtrade hjælper lokale producenter med at organisere sig i større kooperativer, der er baseret på det samme demokratiske grundlag som den danske andelstanke. Det handler i sidste ende om at styrke lokale producenters rettigheder og forhandlingsgrundlag.
  • For at blive en del af Fairtrade skal de lokale producenter leve op til en række sociale og miljømæssige krav. Nogle af kravene skal de efterleve på forhånd, andre skal de tilpasse sig over en tidsperiode.

Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.

Udfordringer i mineindustrien 

  • Omkring 16 millioner mennesker i Afrika, Asien og Latinamerika fastholdes i mindre minebrug grundet fattigdom. 
  • Da fattigdom er udbredt i lokalsamfundene omkring små miner, tvinges mange børn i arbejde for at bidrage til familiens indkomst. 
  • De kemikalier, der bruges til udvindingen af guld, er meget skadelige for mennesker og miljøet. Det anslås, at cirka 100.000 tons kviksølv havner i Amazonas-floden hvert år.
  • De lokale producenter i små minebrug bliver ofte snydt økonomisk af mellemhandlere, der udnytter producenternes fattigdom og fraværet af lovkrav og statslig regulering på området. De lokale producenter modtager derfor sjældent en fair pris for deres guld og sølv. 

Det gør Fairtrade 

Bedre arbejdsvilkår 

Fairtrade støtter driften i små minebrug, hvor hverdagen består af hårdt, manuelt arbejde, og hvor giftige kemikalier ofte er involveret. Derfor er der ved Fairtrade-certificerede miner restriktioner for brugen af farlige stoffer. Samtidig er det et krav, at de lokale producenter benytter sikkerhedsudstyr og undervises i sikkerhed og førstehjælp. 

Minimumspris og Fairtrade Premium 

For at hjælpe de lokale mineproducenter har Fairtrade sat en minimumspris, som opkøbere skal betale for guld og sølv. Minimumsprisen er uafhængig af verdensmarkedsprisen, og derfor er den med til at skabe økonomisk stabilitet, når markedsprisen dykker. Stiger verdensmarkedsprisen, følger Fairtrades minimumspris med op. Økologiske Fairtrade-certificerede guldminer modtager desuden et Fairtrade Premium-tillæg  på 15 procent af markedsprisen (lbma-prisen). 

Sporbarhed 

Guld og sølv fra Fairtrade-certificerede miner spores helt fra minen til raffineringsprocessen og til det endelige produkt via dokumenterede transaktioner mellem minerne og de licenshavende smykkehandlere. Det betyder, at både du som forbruger og smykkehandleren med sikkerhed ved, at smykkerne er produceret under Fairtrades vilkår med omtanke for mennesker og miljø

Når du vælger Fairtrade-guld, gør du en forskel

  • Fairtrade sigter mod at forbyde alle former for konfliktmineraler fra værdikæden, så guldhandel ikke bidrager til ustabilitet og konflikt i mineområder.
  • Minedrift indebærer typisk arbejde i mørke, snævre tunneler med dårlig ventilation. Brugen af dynamit til at knække guldholdige sten og giftige kemikalier som kviksølv og cyanid til raffinering af guld forværrer de farlige arbejdsforhold yderligere. Fairtrade samarbejder med ASM’er for at reducere mængden af ​​kemikalier, der er nødvendige for guldudvinding, for at øge bevidstheden om sundheds- og sikkerhedsrisici og for at sikre, at der er ordentligt sikkerhedsudstyr og politikker på plads.

Selvom vi ikke køber det så ofte, bruger mange af os guld hver dag i vores smykker eller elektronik. Gå efter Fairtrade-guld og støt dermed små udsatte minesamfund. Når du vælger Fairtrade-mærkede produkter, bidrager du til bedre vilkår for de lokale producenter og miljøet.