Grøntsager

Produktkategorien findes endnu ikke med Fairtrade-mærket på det danske marked. Kontakt os for at høre mere, hvis I er interesseret i at få en licensaftale på jeres produkt.
Læs mere om hvordan dine produkter bliver certificeret her.

Fra artiskokker og squash til kassava og palmehjerter. Der findes et bredt udvalg af Fairtrade-grøntsager, -rødder, -knolde og -bælgfrugter på verdensmarkedet. Du kan støtte en sund kost og mere ansvarlig grøntsagsproduktion med én simpel beslutning. 

Fairtrade arbejder med lokale producenter og plantagearbejdere, der dyrker grøntsager

Når det kommer til udvalget af grøntsager i supermarkedet, kan nogle være dyrket i dit eget lokalområde, mens andre kan komme langvejs fra.

Fairtrade eksisterer for at styrke lokale producenter i udviklingslande.

Når vi vælger Fairtrade-mærkede grøntsager, hjælper vi marginaliserede småproducenter til at tage kontrol over deres fremtid samtidig med, at vi får sund, nærende og velsmagende mad. 

Derfor skal du vælge Fairtrade

Når du vælger produkter med Fairtrade-mærket, er de produceret og handlet efter Fairtrades standarder. Det betyder blandt andet, at:
  • Fairtrade forbyder brugen af farlige sprøjtegifte, forbyder børnearbejde, prioriterer sikkerhedsudstyr, fremmer ligestilling, arbejder mod diskrimination og uddanner lokale producenter i ansvarligt landbrug, hjælper med omlægning til økologi, bevarer biodiversiteten og passer på lokalmiljøet under produktionen.
  • De lokale producenter får en stabil og mere fair mindstepris, der enten er på niveau med eller højere end verdensmarkedsprisen. Det giver producenterne overskud til at planlægge på længere sigt.
  • Ud over prisen for råvarerne modtager de lokale producenter også et tillæg kaldet Fairtrade Premium. De lokale producenter i de enkelte kooperativer eller plantager bestemmer i fællesskab, hvad pengene skal bruges til.
  • Fairtrade hjælper lokale producenter med at organisere sig i større kooperativer, der er baseret på det samme demokratiske grundlag som den danske andelstanke. Det handler i sidste ende om at styrke lokale producenters rettigheder og forhandlingsgrundlag.
  • For at blive en del af Fairtrade skal de lokale producenter leve op til en række sociale og miljømæssige krav. Nogle af kravene skal de efterleve på forhånd, andre skal de tilpasse sig over en tidsperiode.

Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.

Det gør Fairtrade

Ansporer interesse fra lokale markeder

Fairtrade-standarderne dækker en række grøntsager, herunder mange mindre kendte afgrøder, der traditionelt dyrkes i specifikke regioner – så som edderkoppeplanten eller vignabønneblade fra Østafrika. Ved at inkludere disse lokale grøntsager i Fairtrade-systemet, er vi med til at anspore interessen fra lokale markeder, og det øger indkomsten for de meget dårligt stillede småproducenter, der dyrker disse lokale afgrøder. 

Mulighed for flere afgrøder

Mange lokale producenter dyrker grøntsager som en del af en vekseldrift eller et afgrødemønster blandt deres øvrige afgrøder. Den metode hjælper ikke kun med at forbedre jordens kvalitet og afhjælpe jordbårne sygdomme og angreb fra skadedyr, men giver også de lokale producenter mulighed for at diversificere deres indkomst ved at dyrke flere afgrøder. 

Vi ved alle, at grøntsager er en del af en sund kost. Ved at inkludere nogle Fairtrade-grøntsager på din indkøbsliste, kan du også støtte et sundt levebrød for lokale producenter i udviklingslandene.