Vin
Vin er blevet produceret i mange tusind år og i mange regioner. Uanset om det bruges til at komplementere et måltid eller til at skåle for en succes, er vin en særlig drikkevare. Fairtrade tilbyder vinavlere og arbejdere i udviklingslande en chance for at forbedre deres vilkår.
I dag producerer flere end 50 vinavlere smagfulde Fairtrade-vine på marker i Argentina, Chile, Libanon og Sydafrika.
Fairtrade-certificeret vin kom på markedet i 2003.
Vin-entusiaster ved, at lokal jord og klimaforhold spiller en afgørende rolle for den endelige smag af vinen.
Derfor skal du vælge Fairtrade
Når du vælger produkter med Fairtrade-mærket, er de produceret og handlet efter Fairtrades standarder. Det betyder blandt andet, at:
- Fairtrade forbyder brugen af farlige sprøjtegifte, forbyder børnearbejde, prioriterer sikkerhedsudstyr, fremmer ligestilling, arbejder mod diskrimination og uddanner lokale producenter i ansvarligt landbrug, hjælper med omlægning til økologi, bevarer biodiversiteten og passer på lokalmiljøet under produktionen.
- De lokale producenter får en stabil og mere fair mindstepris, der enten er på niveau med eller højere end verdensmarkedsprisen. Det giver producenterne overskud til at planlægge på længere sigt.
- Ud over prisen for råvarerne modtager de lokale producenter også et tillæg kaldet Fairtrade Premium. De lokale producenter i de enkelte kooperativer eller plantager bestemmer i fællesskab, hvad pengene skal bruges til.
- Fairtrade hjælper lokale producenter med at organisere sig i større kooperativer, der er baseret på det samme demokratiske grundlag som den danske andelstanke. Det handler i sidste ende om at styrke lokale producenters rettigheder og forhandlingsgrundlag.
- For at blive en del af Fairtrade skal de lokale producenter leve op til en række sociale og miljømæssige krav. Nogle af kravene skal de efterleve på forhånd, andre skal de tilpasse sig over en tidsperiode.
Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.
Udfordringer for vinproducenter
- Dyrkning af vin (druer) er udfordrende forretning: den er afhængig af sæsonarbejde til at høste druer, men kræver også specialiseret udstyr til at producere vin.
- Arbejdere og småbønder har ofte manglet et stabilt levebrød fra vinproduktion, idet de mangler penge til at investere i forbedringer, der imødekommer skiftende tendenser og smag i industrien.
- Klimaforandringerne og ikke mindst temperaturstigninger og ændrede regnvejrsmønstre, hagl og frost længere fremme i sæsonen har med sikkerhed en stor indflydelse på produktionen af vin i de klassiske vinområder.
Det gør Fairtrade
Anstændig betaling
Vinmarker, der er Fairtrade-certificeret, modtager som minimum Fairtrade-minimumsprisen, når de lokale producenter sælger deres vin (druer) til en erhvervsdrivende på Fairtrade-vilkår. Det beskytter dem og deres forretning mod pludselige prisskift og gør det muligt for dem at planlægge ud over den næste plantnings- og høstcyklus. Fairtrade-minimumsprisen for vin (druer) varierer afhængigt af leveomkostningerne og erhvervslivet i hvert oprindelsesområde og dets dyrkningsmetode (den er højere for økologisk end for konventionel dyrkning).
Fairtrade Premium-tillægget gør det muligt for småproducenter og deres medarbejdere at investere i sociale, økonomiske og miljømæssige forbedringer.
Forbud af giftige kemikalier
Fairtrade har strikse sundheds- og sikkerhedsstandarder for at beskytte producenternes helbred såvel som lokalmiljøet og de lokale økosystemer. For eksempel forbyder Fairtrade brugen af giftige kemikalier i produktionen.
Vi guider og støtter
Fairtrade fremmer arbejdernes evner til at danne eller tilslutte sig uafhængige fagforeninger og indgå kollektive aftaler med vingårdsejere.
Uddannelse i klimaforandringer
Fairtrade uddanner producenterne i klimaforandringer og tilpasning til konsekvenserne af de nye ekstreme vejrforhold.