Teproduktion foregår ofte på store plantager, hvor der er brug for organisering, kollektiv lønforhandling og ordnede arbejdsforhold. Det hjælper Fairtrade med.
Det meste af verdens te produceres på store plantager, hvor medarbejderne ofte har dårlige arbejdsvilkår og forhindres i at organisere sig.
De lokale producenter bor ofte på eller i nærheden af den ejendom, hvor de arbejder, og lave lønninger og dårlige arbejdsvilkår er standarden. Selv når de nationale regler for mindsteløn overholdes, er der stadig en betydelig forskel på denne og de lokale producenters udgifter til at dække helt fundamentale behov.
Lokale teproducenter har ofte meget lidt jord og er afhængige af nærliggende plantager, som er deres forbindelse til de større markeder. Det betyder, at de har svært ved at forbedre deres indtjening.
Te er verdens mest populære drik efter vand, og det anslås, at der drikkes 70.000 kopper te hvert sekund.
Udfordringer i teproduktionen
- Te bliver dyrket både af mindre landbrug og på store plantager. Lokale producenter har ofte store vanskeligheder med at dyrke te til samme lave pris som plantagerne.
- Mange lokale producenter på store plantager er afhængige af arbejdsgiveren, da de både arbejder og bor på plantagen. Lønnen er ofte langt under levelønnen og levevilkårene kritisable. Misbrug og diskrimination er også udbredt.
Det gør Fairtrade
Fairtrade-certificerede producentorganisationer modtager en Fairtrade-minimumspris for deres te, som er tilpasset efter regionale forhold og produktionsteknikker (for eksempel får økologisk te en højere pris). Minimumsprisen fungerer som et sikkerhedsnet mod pludselige prisfald, der kan ødelægge de lokale producenters virksomheder.
Oven i salgsprisen modtager de lokale producenter en Fairtrade Premium, som de sammen beslutter, hvordan de vil investere. Lokale producenter på teplantager bruger ofte deres Fairtrade Premium på direkte fordele for dem selv og deres familier, såsom uddannelseslegater eller kredittjenester, mens andre bruger midlerne til at styrke deres organisationer, lokalsamfund og landbrugspraksis.
Fairtrade er en del af en international koalition, der arbejder for at tackle de lave lønninger i teindustrien, så de lokale producenter kan føre et værdigt liv.
Fairtrade støtter også lokale producenter på andre måder, hvad enten det er ved at skabe nye eksportmarkeder for de lokale producenter eller støtte deres deltagelse i kollektive forhandlinger. De lokale producenter bliver hørt og der samarbejdes med ledelsen om forbedrede lønninger og vilkår.