Te

Teproduktion foregår ofte på store plantager, hvor der er brug for organisering, kollektiv lønforhandling og ordnede arbejdsforhold. Det hjælper Fairtrade med.

Det meste af verdens te produceres på store plantager, hvor medarbejderne ofte har dårlige arbejdsvilkår og forhindres i at organisere sig.

Arbejderne bor ofte på eller i nærheden af den ejendom, hvor de arbejder, og lave lønninger og dårlige arbejdsvilkår er standarden. Selv når de nationale regler for mindsteløn overholdes, er der stadig en betydelig forskel på denne og arbejdenes udgifter til at dække helt fundamentale behov.

Mindre tebønder har ofte meget lidt jord og er afhængige af nærliggende plantager, som er deres forbindelse til de større markeder. Det betyder, at de har svært ved at forbedre deres indtjening.

Te er verdens mest populære drik efter vand, og det anslås, at der drikkes 70.000 kopper te hvert sekund.

Udfordringer i teproduktionen

  • Te bliver dyrket både af mindre landbrug og på store plantager. Mindre bønder har ofte store vanskeligheder med at dyrke te til samme lave pris som plantagerne.
  • Mange arbejdere på store plantager er afhængige af arbejdsgiveren, da de både arbejder og bor på plantagen. Lønnen er ofte langt under levelønnen og levevilkårene kritisable. Misbrug og diskrimination er også udbredt.

Det gør Fairtrade

Fairtrade-certificerede producentorganisationer modtager en Fairtrade-minimumspris for deres te, som er tilpasset efter regionale forhold og produktionsteknikker (for eksempel får økologisk te en højere pris). Minimumsprisen fungerer som et sikkerhedsnet mod pludselige prisfald, der kan ødelægge producenternes virksomheder.

Oven i salgsprisen modtager producenterne en Fairtrade Premium, som de sammen beslutter, hvordan de vil investere. Arbejdere på teplantager bruger ofte deres Fairtrade Premium på direkte fordele for dem selv og deres familier, såsom uddannelseslegater eller kredittjenester, mens bønderne bruger midlerne til at styrke deres organisationer, lokalsamfund og landbrugspraksis.

Fairtrade er en del af en international koalition, der arbejder for at tackle de lave lønninger i teindustrien, så de mindre producenter kan føre et værdigt liv.

Fairtrade støtter også bønder og arbejdere på andre måder, hvad enten det er ved at skabe nye eksportmarkeder for bønderne eller støtte plantagearbejdernes deltagelse i kollektive forhandlinger. Bønder og arbejderne bliver hørt og der samarbejdes med ledelsen om forbedrede lønninger og vilkår.