Guld og sølv

Støt en bæredygtig mineindustri – vælg Fairtrade-guld og -sølv og gør en forskel for minearbejdere, deres familier og lokalsamfund.

Guld er et symbol på rigdom og bruges i dag til meget mere end blot smykker og dekoration. Det tjener også som valuta, bruges til tandbehandling og er en nøglekomponent i meget elektronik, fra telefoner til bærbare computere. Det samme gælder sølv, der udvindes som biprodukt i minerne. På trods af sin høje værdi giver guld normalt et lille afkast for minearbejderne, som udvinder det fra jorden. Arbejdet er ofte farligt, og børnearbejde er udbredt.

De små mineselskaber (såkaldte artisanal og small-scale mining groups - også kaldet ASM’er), som Fairtrade arbejder med, er meget forskellige fra de multinationale virksomheder, der ofte får tilladelse til at drive offentlig minedrift. ASM'er driver ofte minedrift, fordi intet andet arbejde er tilgængeligt for dem, og i mange tilfælde mangler de formelle udvindingsrettigheder i de områder, hvor de arbejder. Dette gør ASM'er sårbare over for kommercielle partnere, ligesom guld også tiltrækker kriminalitet og væbnede grupper, som kan true og afpresse minearbejderne yderligere.

Guld er en af de nyeste Fairtrade-råvarekategorier, og Fairtrade-mærket guld blev først lanceret i England i 2011.

Udfordringer i mineindustrien

  • Omkring 16 millioner mennesker i Afrika, Asien og Latinamerika fastholdes i mindre minebrug grundet fattigdom.
  • Da fattigdom er udbredt i lokalsamfundene omkring små miner, tvinges mange børn i arbejde for at bidrage til familiens indkomst.
  • De kemikalier, der bruges til udvindingen af guld, er meget skadelige for mennesker og miljøet. Det anslås at cirka 100.000 tons kviksølv havner i Amazonas-floden hvert år.
  • Arbejdere i små minebrug bliver ofte snydt økonomisk af mellemhandlere, der udnytter minearbejdernes fattigdom, fraværet af lovkrav og statslig regulering på området. Arbejderne modtager derfor sjældent en fair pris for deres guld og sølv.

Det gør Fairtrade

Fairtrade støtter driften i små miner, hvor hverdagen består af hårdt, manuelt arbejde med hakke og skovl, og hvor giftige kemikalier ofte er involveret. Derfor er der ved Fairtrade-certificerede miner restriktioner for brugen af farlige stoffer. Samtidig er det et krav, at arbejderne benytter sikkerhedsudstyr og undervises i sikkerhed og førstehjælp.

For at hjælpe minearbejderne har Fairtrade sat en minimumspris, som opkøbere skal betale for guld og sølv. Minimumsprisen er uafhængig af verdensmarkedsprisen og er derfor med til at skabe økonomisk stabilitet, når markedsprisen dykker. Stiger verdensmarkedsprisen, følger Fairtrades minimumspris med op. Økologiske Fairtrade-certificerede guldminer modtager desuden en Premium på 15 % af markedsprisen (lbma-prisen).

Fairtrade er i dialog med alle certificerede kooperativer og plantager, og de får alle hjælp til at udarbejde egne programmer for at informere om, bekæmpe og afdække børnearbejde.

Guld og sølv fra Fairtrade-certificerede miner spores helt fra minen til raffineringsprocessen og til det endelige produkt, via dokumenterede transaktioner mellem minerne og de licenshavende smykkehandlere. Det betyder, at både du som forbruger og smykkehandleren med sikkerhed kan vide, at dine smykker er produceret under Fairtrades vilkår med omtanke for mennesker og miljø.