Blomster

Fairtrade-roser skaber dobbelt glæde. Både for den heldige modtager og ikke mindst for den lokale producent, som har dyrket dem.

Blomster taler deres helt eget sprog og beundres universelt for deres skønhed. Blomster er også en stor industri med produktion i vidt forskellige lande i verden - såsom Ecuador, Kenya, Holland og Sri Lanka.

Fairtrade-blomster vokser i naturligt opvarmede og oplyste drivhuse, hvilket kan lade sig gøre på grund af mængden af varme og sollys i de respektive lande. Dette resulterer i, at disse blomster i gennemsnit har et mindre CO2-aftryk end dem, der dyrkes under kunstig varme og lys i lande med koldere temperaturer, selv når man medregner CO2-aftrykket ved transporten.

Fairtrade begyndte at certificere blomster i 2001, og siden da er blomster blevet et af de mest fremtrædende Fairtrade-produkter.

Udfordringer i blomsterindustrien

  • På blomsterplantager i Østafrika og Latinamerika arbejder de ansatte ofte under arbejdsforhold, som ikke opfylder hverken nationale eller internationale standarder - lange arbejdsdage, lave lønninger, forbud mod organisering og diskriminering på baggrund af køn, etnicitet eller andre forhold.
  • Der bruges store mængder sprøjtemiddel for at beskytte blomster mod sygdomme og skadedyr. Udslip af sprøjtemiddelrester i naturen har desuden ført til omfattende miljøskader i flere regioner.

Det gør Fairtrade

Fairtrade-blomster dyrkes næsten udelukkende på plantager og i store gartnerier. Derfor er blomster den eneste råvare, hvor Fairtrade kun certificerer plantager og ikke kooperativer. Blomster er også en af de få råvarer, som Fairtrade ikke har fastsat en minimumspris på. Det skyldes, at blomster er et ferskt produkt, og at der findes mange varianter, der har forskellige produktionsomkostninger. I stedet er Fairtrade Premium-tillægget på blomster højere, og de lokale producenter modtager således midler, de kan investere i blandt andet uddannelse, skolegang og sundhed.