Lokale Fairtrade-producenter trues af klimaforandringer

De fortsatte konsekvenser af globale klimaforandringer udgør en alvorlig risiko for den globale landbrugsproduktion og truer levevilkårene for millioner af lokale Fairtrade-producenter rundt om i verden. Det viser en ny undersøgelse fra Fairtrade.

Rapporten Fairtrade and Climate Change er udgivet forud for FN’s klimakonference i 2021, også kendt som COP26, og er udarbejdet af forskere fra The Vrije University Amsterdam og Bern University of Applied Sciences. Den tegner et dystert billede af fremtiden for varer som bananerkaffe og kakao, og identificerer, hvordan klimaforandringer vil påvirke bestemte afgrøder og regioner på forskellige måder. Undersøgelsen, der er blevet til med støtte fra EU, peger på, at millioner af lokale producenter kan være i fare for økonomisk sammenbrud, når deres levebrød kommer under stigende klimapres.

“Rapportens resultater er ekstremt alarmerende og en opfordring til øjeblikkelige og omfattende klimaindsatser. Truslen mod fremtidens forsyningskæder er meget reel, og vores lokale producenter er i skudlinjen. Vi skal gøre alt for at sikre, at de ikke bliver efterladt, og at de er en del af løsningen,” siger Dr. Nyagoy Nyong’o, global CEO i Fairtrade.

Ifølge undersøgelsens resultater vil dramatiske vejrmønstre, der er ansporet af klimaændringer, sandsynligvis resultere i alvorlige slag for landbrugsproduktionen i vigtige regioner rundt om i verden, fra Latinamerika til Asien og Oceanien. Lokale bananproducenter i Caribien og i Mellemamerika forventes fx at få mindre nedbør og mere ekstreme temperaturer, mens de i Sydøstasien og Oceanien vil opleve en øget risiko for tropiske cykloner. Lokale kaffeproducenter i Brasilien, Mellemamerika og Sydindien vil snart støde på temperaturstigninger kombineret med tørke, hvilket direkte påvirker Fairtrade-kaffeproduktionen. I mellemtiden vil de lokale kakaoproducenter i Den Dominikanske Republik og Peru samt i dele af Vestafrika sandsynligvis støde på mere varme og tørre vejrperioder, mens man i det østlige Ghana og det nordlige Elfenbenskysten kan støde på kraftigere regn.

Ifølge undersøgelsen er også andre Fairtrade-produkter i fare. Sukkerrørsproducenter i Sydøstasien kan opleve stigende tørke og varme. Lignende forhold kan også ramme te-produktion i Asien og Afrika, hvor producenter i hele Asien og i Malawi og Tanzania ser ud til at blive hårdest ramt.

Klimaets indvirkning på landbrugsproduktionen er velkendt. Særligt kaffe har længe været en råvare i fokus. Undersøgelser tyder på, at op mod halvdelen af det areal, der i øjeblikket anvendes til kaffedyrkning, ikke vil være anvendeligt i 2050. Desværre har sammenhængen mellem klimaforandringer og levevilkår for millioner af lokale producenter ikke været belyst i samme grad tidligere.

Rapportens resultater peger på behovet for, at det internationale samfund yder økonomisk støtte til lokale producenter, så de bedre kan tilpasse sig klimaforandringerne. Det kan blandt andet ske igennem skræddersyede løsninger inden for agerskovbrug, skyggetræer, kompostering og afgrødediversificering.

Fairtrade og Fair Trade-bevægelsen vil også være til stede i Glasgow den 31. oktober til 12. november 2021, hvor COP26 finder sted. Her vil de kæmpe for de lokale producenters rettigheder gennem en række initiativer – blandt andet en global begæring, som kræver klimafinansiering til lokale producenter mv.

Bliv klogere på Fairtrades arbejde med klimaløsninger

Fairtrades standarder stiller krav til de lokale producenter om at drive et klimavenligt landbrug, herudover støtter Fairtrade de lokale producenter i at tilpasse deres råvareproduktion efter de nye mere ekstreme vejrforhold.

Læs mere om, hvordan Fairtrade arbejder med klimaløsninger.

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)