Fairtrade giver økonomisk corona-hjælp til lokale producenter

Hent takeaway, køb dansk grønt og støt de lokale. Det er blevet yderst populært at bakke op om danske producenter og lokale erhvervsdrivende for at holde økonomien i gang under coronakrisen. Men fokus på nærhed bør ikke ske på bekostning af de varer, danskerne holder allermest af som kaffe, chokolade og bananer. Fairtrade har derfor netop besluttet at frigive såkaldte Premium-midler til lokale producenter, så de kan få penge i hånden at klare sig for.

Det er vigtigere end nogensinde at sikre kvalitetsfødevarer fra andre verdensdele. Sådan lyder udmeldingen fra mærkningsordningen Fairtrade, der arbejder for ordnede løn- og arbejdsforhold for lokale producenter verden over. Coronakrisen er allerede slået igennem i blomsterindustrien i Østafrika, og vi kan vente at se voldsomme konsekvenser på markedet for kaffe, te, kakao, bananer og vin.

”Situationen udvikler sig fortsat time for time, og det er så vigtigt, at vi holder hånden under de små familielandbrug i hele verden. Uanset om kunderne køber Fairtrade eller ej, så kommer mange af de varer, der bliver solgt i supermarkeder, netop fra små selvstændige, ligesom det lokale takeaway-sted. Og der er ikke noget, der hedder hjælpepakker i de her lande,” siger Camilla Erika Lerberg, CEO i Fairtrade Danmark.

Fairtrade frigiver kontanter til lokale producenter

Fairtrade har derfor taget nye midler i brug for at afhjælpe krisen hos de små producenter. Udover at få en fair pris for deres varer, bliver lokale Fairtrade-producenter også tildelt et ekstra beløb, et såkaldt ”Premium”, der lægges i en fælles pulje, som under normale omstændigheder bruges til at forbedre forholdene i produktionen og lokalmiljøet. Fairtrade International har netop gjort det muligt, helt ekstraordinært, at udbetale Fairtrade Premium i kontanter til de lokale producenter frem til udgangen af september. Det sker for at imødekomme konsekvenserne af brudte forsyningskæder, manglende ordrer, udgangsforbud og mistede jobs.

”Vi har en unik mulighed for i Fairtrade-systemet at omdirigere midler til de lokale producenter, så det gør vi naturligvis. Og så bruger vi ekstremt mange ressourcer lige nu på at sikre, at logistik og transport og øvrige forsyningskæder fungerer, så varerne kan komme ud til indkøberne og i sidste ende forbrugerne,” siger Camilla Erika Lerberg.

De første meldinger om hvordan de frigivne Premium-midler bliver brugt viser en bekymring for situationen, der går videre end coronavirus. Nok bliver der investeret i sikkerhedsudstyr, sæbe og masker. Men i både Indien, det øvrige Asien og i Sydamerika modtager de lokale producenter lige nu planter, så de indenfor kort tid kan blive selvforsynende, for at imødekomme fødevaremangel og sult. Flere steder ser man allerede tomme butikshylder, og i Sydafrika er der eksempler på, at supermarkeder bliver plyndret.

En af de største forhandlere af Fairtrade-produkter i Danmark, Peter Larsen Kaffe, ser det som absolut nødvendigt, at organisationer som Fairtrade forsøger at afhjælpe konsekvenserne af krisen.

”Alle de lande, der producerer kaffe, er på FNs liste over højrisikolande, fordi de er ustabile både politisk, socialt og økonomisk. Og her er Fairtrade helt afgørende, netop fordi de kan gøre en forskel i så stor skala,” siger udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen.

Krisen rammer i forskellig hastighed

Fairtrade holder hele tiden øje med udviklingen i produktionerne rundt om i verden, hvor situationen ændrer sig hele tiden og der er stor forskel på, hvornår krisen rammer. Kakao og kaffe bliver handlet på langtidskontrakter, og derfor er det vanskeligt at vurdere krisens konsekvenser nu og her. Men de lokale kakaoproducenter bliver allerede presset på prisen, og de er afhængige af et godt salg ved kommende højtider som Mors Dag i maj. Hvis der sker en nedgang, er Fairtrade bekymrede for, om detailhandlen vil handle færre varer fra mindre producenter i de kommende måneder.

”Det vil have uoverstigelige konsekvenser, hvis forbrugerne holder igen med at købe chokolade, kaffe, bananer, vin og lignende produkter fra små producenter. For krisen kommer til at blive langvarig og vi ved, at nedgang i salg under kriser afspejler sig i de varer, vi ser i butikkerne om både et og to år,” siger Camilla Erika Lerberg.

Det billede genkender man hos Peter Larsen Kaffe, der er bekymrede for, om detailhandlen og forbrugerne overser, at salget i dag har konsekvenser i meget lang tid fremover:

“Vi kan frygte, at krisen gør kaffe til en muddervare, hvor der hverken bliver taget højde for smagen eller de sociale aspekter for producenterne. Det her handler om mange millioner mennesker, der risikerer at miste deres livsgrundlag. Og hvis der er samfund, der reelt bryder sammen, vil det også få konsekvenser for os. Det er derfor, det er vigtigt at forstå, at det er lige nu vi kan bidrage allermest ude i verden. Både som forbrugere, som producenter og som indkøbere,” siger udviklings- og kommunikationschef Lars Aaen Thøgersen.

Krisen ramte blomsterindustrien først

Mens kaffeindustrien stadig afventer konsekvenserne af coronakrisen, var der andre industrier, der blev hårdt ramt allerede efter få dage. I Østafrika måtte Fairtrades blomsterproducenter destruere millioner af blomster dagligt allerede få dage efter krisen satte ind. Fairtrade-mærkede blomster bliver især produceret i Kenya og sælges på auktioner i Holland, og hele leverancer blev destrueret i løbet af marts måned. Fairtrades producenter har indtil videre lidt et tab på 1,8 til 2,2 milliarder Euro.

Der arbejder 66.000 på Fairtrade-gartnerier i Kenya og Etiopien, og medarbejderne er sendt hjem på tvungen orlov. Fairtrade arbejder på højtryk for, at der kan udbetales løn til dem, og lokalt arbejder man på at omskole en del af medarbejderne, så de eksempelvis kan sy mundbind.

Havnelukninger truer banan-eksport

Bananer er danskernes foretrukne frugt, og der er stadig Fairtrade-bananer at få i danske butikker. De bliver sejlet fra især Den Dominikanske Republik, og Fairtrade holder tæt øje med corona-situationen i landet, hvor udgangsforbud eller havnelukninger vil fjerne livsgrundlaget for over 25.000 medarbejdere. I Sydafrika er vinproducenterne ramt på grund af lukninger af restauranter og cafeer, og i te-industrien er auktionerne lukket, så lagrene bugner og lokale producenter kan ikke komme af med deres råvarer.

Kæmpe tryghed

“Mange almindelige forbrugere ved ikke, at indholdet i en pose Fairtrade-mærket kaffe kan komme fra hundreder eller måske flere tusinde forskellige lokale producenter. Det er virkelig small scale produktion, det her. Og Fairtrade har en række tiltag, som andre organisationer ikke har. Eksempelvis Premium-midlerne, der kommer de lokale producenter til gode lige nu. Det er en kæmpe tryghed at have, både for os og for nogle utroligt skrøbelige folk.”

Udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)