Året der gik hos Fairtrade

Klimakampen er stadig vigtig trods corona

Årsrapporten 2019-2020 fra Fairtrade International er netop landet, og selvom coronapandemien har fyldt meget det seneste år, er klimakampen langt fra slut. I denne artikel dykker vi derfor ned i nogle af de resultater, Fairtrade har opnået på klimaområdet i 2019 og 2020. Klimaforandringerne rammer Fairtrade-producenter hårdt, og derfor er det en mærkesag for Fairtrade at støtte de lokale producenter i en bæredygtig produktion, der både tilgodeser lokalmiljøet og som tilpasses fremtidens klimaforandringer.

Klimaakademier i alle tre Fairtrade-regioner uddanner lokale producenter til mere klimatilpasning

I Indonesien, Laos, Vietnam og Indien er klimaakademiet blandt andet brugt til at oprette vejrstationer, der indsamler data om vejrforhold. Lokale kaffeproducenter fra 24 forskellige landbrug har lært, hvordan de kan bruge den data til at forbedre produktionen ved at være på forkant med skiftende vejr. Samtidig gør den nye viden det muligt for de lokale producenter at udvikle klimatilpassede løsninger til deres landbrug.

Bæredygtig sukkerproduktion i Mauritius

2000 km sydøst for Afrikas kyst ligger østaten Mauritius. Her har man med hjælp fra Fairtrade-midler undersøgt vandforbruget og CO2-aftrykket for Fairtrade-produceret rørsukker og for konventionelt produceret rørsukker. Undersøgelsen viste, at vandforbruget er markant lavere ved Fairtrade-producerede sukker. Generelt ligger CO2-aftrykket for sukkerproduktion i Mauritius under gennemsnittet for sukkerproduktion på verdensplan. Derudover bidrager de drænede sukkerrør til bæredygtig energi i produktionen af sukker, og er derved med til at reducere CO2-aftrykket yderligere.

Innovativt projekt i Ghana øger biodiversiteten og reducerer CO2-udslippet

I Ghana blev der i 2019 startet et projekt, der skulle støtte mere end 2.500 lokale kakaoproducenter i at opnå øget biodiversitet, mere klimatilpasning og en øget CO2-reduktion. Projektet hedder Sankofa og er støttet af en lang række organisationer, bl.a. DANIDA.

“Sankofa” stammer fra sproget akan, som tales af ca. 40 % i Ghana. Sankofa kan oversættes til: “at gå tilbage til vores rødder for at få det tilbage, vi mistede undervejs.””

Gennem projektet bliver lokale kakaoproducenter trænet i tre færdigheder:

  • At plante arter og træsorter, der alle har forskellige cyklusser, så der hele året er gang i produktionen og indtægten.
  • Tilføje lokale afgrøder som fx rodfrugten cassava og madbananer, samt plante træer, der kan give skygge.
  • Undervisning i markedsmekanismer, så der bliver bygget bro til lokale, nationale og internationale markeder, hvor råvarerne kan sælges.

Den britiske detailkæde Co-op forventer, at de gennem produkter og råvarer købt fra Sankofa-projektet, kan reducere deres CO2-udslip med 75.000 tons i de kommende år.

Vil du vide mere?

Du kan selv dykke ned i Fairtrade International’s årsrapport, hvor du kan læse meget mere om, hvad Fairtrade’s arbejde har betydet for mere end 1,7 millioner lokale producenter verden rundt.

Klimaakademier

I både Afrika, Latinamerika og Asien er der blevet oprettet såkaldte Fairtrade Climate Academies. Her får de lokale Fairtrade-producenter opbygget viden og kompetencer, der hjælper dem til en mere bæredygtig produktion, hvor lokalmiljøet og klimaet bliver tilgodeset.

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)