Din chokolade er for billig – der er kun én måde at hjælpe fattige bønder ud af fattigdomsspiral

Kakao har aldrig været dyrere – men det kommer ikke kakaobønderne til gode.

Af Camilla Erika Lerberg, direktør for Fairtrade-mærket Danmark.

Hvis vi vil redde verdens kakaoproduktion og de 50 millioner småproducenter, som i generationer har levet af at dyrke den kakao, som vores chokolade er lavet af, skal vi betale dem en rimelig pris for deres kakaobønner.

Og regningen skal ikke kun ende hos forbrugerne. Den skal deles af hele værdikæden – også de store virksomheder, som køber kakaoen af småproducenterne til en pris, som i årevis er holdt kunstigt nede for at sikre en god forretning – og som har resulteret i den billige chokolade på hylderne, som vi forbrugere er blevet vant til.

Ønsker vi at ændre på den unfair situation, skal prisen på kakaobønner og den betaling, som går til småproducenterne, op. Betalingen for deres råvarer er for lav. Det låser dem fast i en spiral af fattigdom, hvor de ikke har råd til at sende deres børn i skole og mangler midler til at klimasikre deres landbrug.

Lige nu er kakaoprisen på det globale marked rekordhøj. Det burde være godt nyt for de små producenter. Det er det ikke, for de skyhøje priser er resultatet af en dårlig høst i Vestafrika forårsaget af klimaforandringer og sygdomme i kakaotræerne. Derfor er der ikke meget kakao til salg, og så stiger prisen på det globale marked.

For at gøre det endnu værre er småproducenternes kakao blevet opkøbt til en langt lavere pris, før bønnerne overhovedet er blevet høstet, som i Elfenbenskysten, hvor regeringen fastsætter prisen på landets kakao. Samtidig kæmper de små kakaoproducenter med højere produktionspriser. Derudover er nye spillere som investeringsfonde rykket ind på banen. Den ekstreme situation på det internationale kakaomarked betyder nemlig, at der er mange penge på spil, hvis man forstår sig på råvarespekulation i volatile markeder.

Det betyder, at småproducenterne lige nu befinder sig i den dårligste situation i årtier, samtidig med at priserne på deres kakao bliver handlet til den højeste pris nogensinde. Det er et paradoks, og det er ikke fair.

Det gode spørgsmål er derfor, hvordan vi sikrer, at prisen på din chokolade kommer kakaoproducenterne til gode. De lokale regeringer burde beskytte deres kakaoproducenter ved blandt andet at hæve den regeringsfastsatte pris på kakao. Og som forbrugere er vi nødt til at interessere os for, hvilken pris kakaoen i vores chokolade er handlet for.

Hvis vi vil redde kakaoen og småproducenterne, skal vi bekæmpe den fattigdom, der låser dem fast. Det gør vi bedst ved at betale en rimelig pris for deres råvarer. I 2021 blev kun 4,8 procent af verdens kakao handlet på Fairtrade-vilkår, som blandt andet sikrer producenterne en stabil minimumspris. Procentdelen, der bliver solgt til en fair pris, skal meget højere op. Det er det mest respektfulde og fair at gøre, hvis chokoladen fortsat skal ligge (godt) i vores mave.

Fairtrade-mærket Danmark er del af Fairtrade International – en demokratisk, global mærkningsordning, som repræsenterer mere end to millioner småproducenter på verdensplan. Fairtrade kæmper for at sikre bedre løn og arbejdsforhold og for at sikre hensynet til miljø og klima i råvareproduktionen. Organisationen er finansieret af licensindtægter og private og institutionelle fonde.

Debatindlægget blev bragt i Berlingske og på B.dk den 15. april 2024.

Kakaoproducenter i Vestafrika kan ikke leve af deres kakaoproduktion

I dag oplever vi, at kakaoproducenter særligt fra de vestafrikanske lande Ghana og Elfenbenskysten, som står for cirka 60 procent af kakaoen på verdensmarkedet, ikke kan leve af deres kakaoproduktion.

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)