Derfor skal du vælge roser fra Afrika på Valentine’s Day

Et fornuftigt køb for vores klode er mere nuanceret, end hvorvidt varen er fløjet, sejlet eller cyklet til de danske butikker.

Af Camilla Erika Lerberg, direktør for Fairtrade-mærket Danmark.

Valentine’s Day er lige om hjørnet. Ifølge Danmarks Statistik sælges der hvert år 20-30 millioner roser herhjemme – et salg der får et nøk op på hjerternes dag. Salget af Fairtrade-roser er også steget de seneste år. I 2021 var godt fire procent af det samlede salg af roser i Danmark Fairtrade-mærkede. I 2022 var det steget til 37 procent.

Men dyrkes Fairtrade-roser ikke primært i Østafrika og transporteres til Europa, vil den opmærksomme læser nok spørge? Det kan da ikke være særlig klimavenligt og umuligt være et godt køb for vores klode. Skulle man tro. Men så enkelt er regnestykket ikke.

En ny undersøgelse, som sammenligner klimaaftrykket på afskårne roser fra henholdsvis Kenya og Holland, viser, at roserne fra Kenya har et lavere CO2-aftryk, selvom de er fløjet eller sejlet til Europa.

I Holland dyrkes roserne i kunstigt opvarmede drivhuse, mens de i Kenya dyrkes i naturlig sol og varme. Det giver alt i alt et lavere energiforbrug i den kenyanske produktion.

Og klimaaftrykket er kun en del af regnestykket. En anden del kan måles på den sociale bundlinje og hedder ligestilling.

Fairtrade-certificerede blomsterfarme beskæftiger nemlig flere kvinder end mænd. Og det er måske den vigtigste investering, vi kan foretage, når vi taler om bekæmpelse af ulighed og fattigdom i verdens fattigste lande. Det er ikke uden grund, at ligestilling mellem kønnene er et af FNs Verdensmål for en mere bæredygtig verden. Når kvinder tjener deres egne penge, ved vi, at de blandt andet opnår en status i familien og lokalsamfundet, som giver dem en vigtig stemme, når der skal træffes beslutninger.

Kvinder er derfor en vigtig brik i kampen mod fattigdom og ulighed. Kvinder skaber varige positive forandring for dem selv og deres børn. Det skal vi støtte dem i. Vi skal sikre kvinderne i blomsterindustrien – og andre industrier – de samme rettigheder som mænd. Det gælder både løn og arbejdsforhold. Vi skal beskytte dem mod overgreb, chikane og udnyttelse. Vi skal give dem muligheder for at få indflydelse på arbejdspladsen og for at avancere til lederpositioner.

Når vi bekæmper ulighed og fattigdom med ligestilling, skaber vi grobund for stærkere lokalsamfund. Småproducenterne får overskud til at udvikle mere miljøvenlige måder at dyrke jorden på og nye metoder til at ruste deres landbrug mod klimaforandringer. Stopper vi med at handle med hinanden alene på baggrund af transportregnestykket, lader vi millioner af småproducenter i verden i stikken.

Derfor er et fornuftigt køb for vores klode mere nuanceret, end hvorvidt varen er fløjet, sejlet eller cyklet til de danske butikker. Gennem vores forbrug kan og bør vi investere i at udvikle verdens smålandbrug og kvinderne for at skabe grobund for flere ressourcer, ny viden og engagement i den lokale beskyttelse af miljø og bekæmpelse af klimaforandringer.

Derfor er det også vigtigt at tænke over, hvilke roser vi køber til vores kære på Valentine’s Day.

Debatindlægget er bragt i Berlingske den 11. februar 2024 og på B.dk den 14. februar 2024.

Et nuanceret regnestykke

Stopper vi med at handle med hinanden alene på baggrund af transportregnestykket, lader vi millioner af småproducenter i verden i stikken, skriver Camilla Erika Lerberg i Berlingske.

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)