Tak for 30 år med Fairtrade i Danmark
So fair so good
Når du vælger produkter med Fairtrade-mærket, er de produceret og handlet efter Fairtrades standarder. Det betyder blandt andet, at:
Fairtrade forbyder brugen af farlige sprøjtegifte, forbyder børnearbejde, prioriterer sikkerhedsudstyr, fremmer ligestilling, arbejder mod diskrimination, uddanner lokale producenter i ansvarligt landbrug, omlægning til økologi, beskyttelse af biodiversitet og lokalmiljøet i råvareproduktionen.
De lokale producenter får en stabil og mere fair mindstepris, der enten er på niveau med eller højere end prisen på verdensmarkedet. Det giver producenterne overskud til at planlægge på længere sigt.
Fairtrade hjælper lokale producenter med at organisere sig i større kooperativer, der er baseret på det samme demokratiske grundlag som den danske andelstanke. Det handler i sidste ende om at styrke lokale producenters rettigheder og forhandlingsgrundlag.
For at blive en del af Fairtrade skal de lokale producenter leve op til en række sociale og miljømæssige krav. Nogle af kravene skal de efterleve på forhånd, andre skal de tilpasse sig over en tidsperiode.
Ud over prisen for råvarerne modtager de lokale producenter også et tillæg kaldet Fairtrade Premium. Producenterne i de enkelte kooperativer og plantager vælger i fællesskab, hvad pengene skal bruges til.
Fairtrade kæmper for fair priser på verdens råvarer og mere retfærdig global handel til gavn for mennesker, miljø og klima. Det har vi gjort på det danske marked i 30 år, og de næste 30 år bliver lige så vigtige. Det er nu, vi skal beslutte os for, hvilken verden vi ønsker.
Vi er nødt til at stå sammen, hvis vi vil beskytte de dyrebare råvarer, som vi dagligt putter i vores indkøbskurv. Når vi handler fair, handler vi både for klimaet og for verdens småproducenter.
Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.
Tak for de første 30 års fair handel.
Hver dag presses millioner af udsatte lokale producenter på prisen på deres råvarer. Samtidig rammes de hårdest af klimaforandringerne. Det truer deres hverdag og fastholder dem i fattigdom. Det er ikke fair. Derfor kæmper Fairtrade for højere priser på verdens råvarer og mere retfærdig global handel til gavn for mennesker, miljø og klima.
Fairtrade-mærket er verdens mest anerkendte mærke for social retfærdighed. Vi handler med holdning, så du kan gøre det samme.
Camilla Erika Lerberg,
direktør Fairtrade-mærket Danmark
Fejr 30 års fair handel med gratis fair opskrifter
I anledningen af vores 30 års jubilæum har vi samlet nogle af vores bedste fair opskrifter på lækre retter, søde desserter og velsmagende drinks, som du kan downloade gratis herunder.
Bliv klogere på de største Fairtrade- råvarekategorier
Læs mere om udfordringerne på markedet for de enkelte Fairtrade-kategorier og hvordan, Fairtrade støtter både mennesker og miljø gennem certificering af råvarerne. Du finder de største kategorier i oversigten herunder.
30 år med Fairtrade-mærket Danmark
2024
Fairtrade 30-års jubilæum
Fairtrade kæmper for fair priser på verdens råvarer og mere retfærdig global handel til gavn for mennesker, miljø og klima. Det har Fairtrade-mærket gjort på det danske marked i nu 30 år.
2002
Max Havelaar skifter navn til Fairtrade
I 2002 besluttede Max Havelaar sig for sætte alt ind på kernemissionen og tog navneændring til Fairtrade. En stærk international frontfigur i kampen for en bæredygtig handel, for fair lønninger til producenter, fair arbejdsforhold og omtanke for miljøet under produktionen – til den rigtige pris.
November 1997
De første mærkede bananer lander i danske butikker – fra Ecuador
Den 25. november landede de første mærkede bananer i danske butikker – fra Ecuador. Holland var det første land, der i 1996 tog mærkede bananer ind og opnåede en markedsandel på 10 % i den første måned, i marts 1997 introducerede Schweitz mærkede bananer – og fik på få uger en markedsandel på 12 %
April 1995
De første Max Havelaar-mærkede kaffer på danske hylder
Det begyndte med kaffe. Den 25. april 1995 kom de første Max Havelaar-mærkede kaffer på hylderne i de danske supermarkeder.
1994
Max Havelaar kommer til Danmark
Max Havelaar-fonden blev stiftet i november 1994 af Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Arbejderbevægelsens Internationale Forum, WWF og Verdensnaturfonden.
1988
Max Havelaar Holland blev stiftet
Max Havelaar-fonden blev stiftet i Holland i 1988 med det formål at give andelsforeninger af småproducenter adgang til vestlige markeder, sikre dem en fair pris for deres kaffe og gøre dem uafhængige af lokale mellemhandlere.
1986
Fra bistand til handel: Max Havelaars oprindelse og Fairtrade’s fødsel
Det hele begyndte med et nødråb om fair handel i stedet for bistandshjælp. I 1986 meddelte mexicanske lokale producenter den hollandske hjælpeorganisation Solidaridad, at hvis det stod til dem, kunne bistandshjælpen godt ophøre, hvis bare de fik en fair pris for deres kaffebønner. Svaret blev fonden Max Havelaar med den lille håndtegnede elefant som mærke – og forløberen for Fairtrade.
1860
Bogen, der lægger navn til det første Fairtrade-mærke, udkommer
Romanen Max Havelaar af Multatulim kritiserer det hollandske koloniale system i Ostindien. Hovedpersonen, Max Havelaar, er en idealistisk embedsmand, som kæmper mod korruption og udnyttelse af den indfødte befolkning på Java. Han forsøger at reformere systemet, men møder modstand fra både hollandske myndigheder og lokale ledere. Romanen fremhæver kolonialismens brutalitet og uretfærdighed. Den havde stor betydning for at skabe opmærksomhed om kolonial udnyttelse.
Fairtrade og forbrugerne
85%
kender Fairtrade-mærket godt eller har hørt om det.
85%
synes Fairtrade-mærket har høj eller middel troværdighed.
49%
forbinder Fairtrade-mærket med fair indkomst for bønder og arbejdere.
55%
forbinder Fairtrade-mærket med fair arbejdsvilkår for bønder og arbejdere.
Kilde: Norstat, 2024.