Valentines-buketten kan gøre mere skade end gavn

Mandag d. 14. februar står i kærlighedens tegn, og romantikere i massevis vil hjembringe blomster til den eneste ene. Men den kærlige tanke er ikke nødvendigvis god for alle – heller ikke for klimaet. For langt størstedelen af de solgte Valentine-roser i Danmark er nemlig ikke Fairtrade-mærkede. Og det har sin pris.

Det bæredygtige og medmenneskelige regnestykke er egentlig ret enkelt. Hvis en buket roser leveret til den udkårne kommer fra eksempelvis et gartneri i Holland, så er CO2-udledningen 5,5 gange højere, end hvis buketten af røde roser kommer fra Fairtrade-certificerede blomstergartnerier i fx Kenya. Hertil kommer også, at Fairtrade-certificerede blomstergartnerier er med til at sikre bedre løn- og arbejdsforhold for arbejdere i lande, hvor der fortsat er brug for at kæmpe for netop bedre løn- og arbejdsvilkår.

”Der er virkelig mange gode og vigtige grunde til at købe Fairtrade-certificerede roser, når man vil sende en kærlig tanke til en, man elsker. Det er bedre for klimaet, og man er med til at sikre bedre løn- og arbejdsvilkår til arbejdere i lande, hvor det også her i 2022 langtfra er en udbredt menneskeret,” siger direktør i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg.

Fairtrade-certificerede blomstergartnerier beskæftiger i dag ca. 58.000 mennesker, hvoraf 42 procent er kvinder. Og ud over ordnede løn-og arbejdsvilkår får arbejderne og deres familier også adgang til sundhedscentre og uddannelse.

“På Fairtrade-gartnerier har man tydelige retningslinjer for, at man ikke accepterer sexchikane og overgreb. Også af den grund er blomsterbranchen blevet et mere trygt sted at arbejde for kvinder. Og det er afsindig vigtigt for verdens fremtid, at vi får kvinderne ind på arbejdsmarkedet, fordi det skaber økonomisk fremgang i hele samfundet omkring et gartneri,” siger Camilla Erika Lerberg.

Svært for danskerne at købe roser med omtanke

I 2019 sneg importen af afskårne roser fra Fairtrade-certificerede gartnerier sig kun lige op over 5 procent af de i omegnen af 25 millioner afskårne blomster, der sælges i Danmark. I 2021 var andelen kun steget med 1 procent.

Det skyldes i høj grad, at forsvindende få af de store detailkæder sælger Fairtrade-mærkede roser. Ærgerligt og ikke i tråd med forbrugernes ønske om at handle mere bæredygtigt, mener direktøren for Fairtrade Danmark.

”Hvis man som forbruger på mandag gerne vil købe en buket Fairtrade-certificerede roser her i Danmark, så bliver det ikke nemt. Problemet er nemlig, at det i danske supermarkeder og hos mange blomsterhandlere stort set er umuligt at opdrive en buket roser fra en af de mange Fairtrade-certificerede blomstergartnerier,” siger Camilla Erika Lerberg og fortsætter:

”Detailhandlen er enormt aktive på ansvarlighedsfronten – både i deres måde at drive handel på og i de varer, de sætter på hylderne. Men det er som om, at de helt har glemt roserne, og netop her er der faktisk mulighed for at gøre en mærkbar forskel.”

Rosen er den mest solgte afskårne blomst i Europa, og år efter år står den for op til 50 procent af det samlede blomstersalg. Her i Danmark er det muligt at købe Fairtrade-mærkede roser i Lidl og udvalgte Coop-butikker.

Kigger vi mod Sverige, er billedet et andet. Fra 2019 til 2020 steg andelen af solgte Fairtrade-roser fra 54,8 procent til 63,4 procent af alle solgte roser.

”Det skyldes blandt andet, at flere store svenske online blomsterbutikker har omlagt til udelukkende at levere buketter med Fairtrade-blomster. I Danmark er vi i dialog med både detailhandlen og andre blomsterleverandører, og jeg kan kun opfordre de danske forbrugere til selv at efterspørge Fairtrade-mærkede blomster, når de på mandag vil købe en buket roser til den eneste ene,” siger Camilla Erika Lerberg.

Fakta om Fairtrade-mærket blomsterproduktion:

  • Den markant største mængde Fairtrade-mærkede blomster kommer fra Kenya. Øvrige producerende lande er Etiopien, Tanzania og en mindre produktion i Ecuador. Langt størsteparten er roser
  • Hvert år sælges der 835 milliarder Fairtrade-blomster på verdensplan
  • Fairtrade-certificerede blomstergartnerier beskæftiger 58.000 mennesker. 42 procent er kvinder. Fairtrade-certificeringen betyder, at arbejderne har ordnede løn-og arbejdsvilkår, og samtidig får medarbejdernes familier adgang til sundhedscentre og uddannelse
  • Blomster fløjet til Europa fra Østafrika udleder 5,5 gange mindre CO2 end hollandske blomster

    Kilde: Flocert Fakta om blomster i Danmark

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)