Kaffeproducenter i Kenya omstiller til grøn energi

Som led i at klimasikre og klimatilpasse vil Climate Change Academy hjælpe kenyanske kaffeproducenter til en mere bæredygtig livsstil både i kaffeproduktionen og i husholdningen.

Projektet bygger på en idé om, at de lokale producenter både kan lære at tilpasse sig klimaforandringer, samtidig med at de tager del i den grønne omstilling og på den måde ikke fremskynder klimaforandringerne og dens udfordringer.

The Climate Change Academy

Klimaforandringer er en af de største udfordringer for lokale producenter i Fairtrade. Derfor er formålet med The Climate Change Academy at uddanne de lokale producenter i at være mere modstandsdygtige overfor klimaforandringerne ved at styrke lokal kapacitet, skifte til bæredygtig energi og produktionsmetoder.

Climate Change Academy er finansieret med økonomisk støtte fra Max Havelaar Netherlands, National Post Code Lottery (Netherlands) og i samarbejde med We Effect East Africa

Fra måneskin til solceller

Da Mary Syokau var barn, var hun afhængig af lyset fra måneskinnet, hvis hun skulle være oppe om aftenen. Ellers var der kun mørke. I dag kan den 75-årige enke skifte månelyset ud med lamper drevet på energien fra solceller. Det samme kan 55 andre husholdninger i Kenya som en del af projektet Climate Change Academy.

Mary Syokau er en del af kooperativet Musilili Farmers’ Cooperative Society i Kenya, og som så mange andre har hun ikke råd til at være koblet til det nationale el-net. Nu har hun gennem Climate Change Academy modtaget en pakke med forskellige lamper og en radio, der alle kører på solcelle-energi.

”Før jeg fik min solcellelampe, gik jeg i seng, når det blev mørkt kl. 19.00, fordi jeg ikke kunne tænde lys i mit hus,” fortæller Mary Syokau.

Nye komfurer begrænser brug af brænde og skovhugst

Udover radio og lamper drevet på energien fra solceller har projektet gjort det muligt at udskifte 1000 komfurer til en mere miljøvenlig udgave, der ikke bruger nær så meget brænde og som samtidig holder længere på varmen.

Mary Muoki, medlem af Musilili Farmers’ Cooperative Society, har fået et nyt komfur:

”Komfuret er unikt. Det er rent, nemt at tænde og holder godt på varmen, så jeg behøver ikke opvarme i løbet af dagen. Det traditionelle komfur var en brændstof-æder,” fortæller hun.

Læs mere om Fairtrades arbejde med klimaforandringer.

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)