
Vin
Vin er blevet produceret i mange tusind år og i mange regioner. Uanset om det bruges til at komplementere et måltid eller til at skåle for en succes, er vin en særlig drikkevare. Fairtrade tilbyder vinavlere og arbejdere i udviklingslande en chance for at forbedre deres vilkår.
I dag producerer flere end 50 vinavlere smagfulde Fairtrade-vine på marker i Argentina, Chile, Libanon og Sydafrika.
Fairtrade-certificeret vin kom på markedet i 2003.
Vin-entusiaster ved, at lokal jord og klimaforhold spiller en afgørende rolle for den endelige smag af vinen.

Derfor skal du vælge Fairtrade
Når du vælger produkter med Fairtrade-mærket, er de produceret og handlet efter Fairtrades standarder. Det betyder blandt andet, at:
- Fairtrade forbyder brugen af en lang række sprøjtegifte og kemikalier og stiller krav vedrørende produktionen og arbejdsforholdene. Det indebærer bl.a. beskyttelse mod børnearbejde, fokus på sikkerhed og ligestilling, tiltag mod diskrimination og uddannelse i mere ansvarlige og miljøvenlige dyrkningsmetoder.
- På flere kategorier får de lokale producenter mindstepris.
- Ud over prisen for råvarerne betales producenterne også et tillæg kaldet Fairtrade Premium. Beløbet investeres med henblik på at skabe bedre forhold producenter/arbejderne og allokeres af en Premium-komité bestående af netop arbejderne selv.
- For at blive at blive en Fairtrade-certificeret producent, skal produktionen og arbejdsgangene leve op til en række sociale og miljømæssige krav. Nogle af kravene skal efterleves på forhånd, andre skal tilpasses over en tidsperiode.
Fairtrade-mærket er din mulighed for at gøre en konkret forskel for lokale producenter i Asien, Afrika og Latinamerika.
Udfordringer for vinproducenter
- Dyrkning af vin (druer) er udfordrende forretning: den er afhængig af sæsonarbejde til at høste druer, men kræver også specialiseret udstyr til at producere vin.
- Arbejdere og småbønder har ofte manglet et stabilt levebrød fra vinproduktion, idet de mangler penge til at investere i forbedringer, der imødekommer skiftende tendenser og smag i industrien.
- Klimaforandringerne og ikke mindst temperaturstigninger og ændrede regnvejrsmønstre, hagl og frost længere fremme i sæsonen har med sikkerhed en stor indflydelse på produktionen af vin i de klassiske vinområder.

Det gør Fairtrade
Anstændig betaling
Vinmarker, der er Fairtrade-certificeret, modtager som minimum Fairtrade-minimumsprisen, når de lokale producenter sælger deres vin (druer) til en erhvervsdrivende på Fairtrade-vilkår. Det beskytter dem og deres forretning mod pludselige prisskift og gør det muligt for dem at planlægge ud over den næste plantnings- og høstcyklus. Fairtrade-minimumsprisen for vin (druer) varierer afhængigt af leveomkostningerne og erhvervslivet i hvert oprindelsesområde og dets dyrkningsmetode (den er højere for økologisk end for konventionel dyrkning).
Fairtrade Premium-tillægget gør det muligt for småproducenter og deres medarbejdere at investere i sociale, økonomiske og miljømæssige forbedringer.
Forbud af giftige kemikalier
Fairtrade har strikse sundheds- og sikkerhedsstandarder for at beskytte producenternes helbred såvel som lokalmiljøet og de lokale økosystemer. For eksempel forbyder Fairtrade brugen af giftige kemikalier i produktionen.
Vi guider og støtter
Fairtrade fremmer arbejdernes evner til at danne eller tilslutte sig uafhængige fagforeninger og indgå kollektive aftaler med vingårdsejere.
Uddannelse i klimaforandringer
Fairtrade uddanner producenterne i klimaforandringer og tilpasning til konsekvenserne af de nye ekstreme vejrforhold.
