Husk nuancerne i kampen mod fattigdom

Af Camilla Erika Lerberg, adm. direktør i Fairtrade Danmark og Jakob Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Når vi som forbrugere gerne vil bidrage til en mere fair verdenshandel, er det vigtigt, at vi får alle nuancer med og forstår at jagten på det perfekte ikke er løsningen.

Skal vi løfte verdens lokale kakaoproducenter ud af fattigdom, kræver det en fælles indsats på tværs af hele forsyningskædens aktører – helt ud i butikkerne, hvor også forbrugerne skal acceptere, at kakao produceret under mere fair forhold koster mere.

Kakao skal koste mere

Fairtrade har den højeste minimumspris på kakao af alle certificeringsordninger. Men hvordan kan det så være, at mange lokale Fairtrade-certificerede kakaoproducenter fortsat er fattige?

Sidste år hævede Fairtrade minimumsprisen med 20 procent, hvilket betød, at salget af Fairtrade-kakao faldt med 11 procent – simpelthen fordi opkøbere hellere vil købe det billigere et andet sted. Når det sker, er lokale producenter tvunget til at sælge deres kakao uden Fairtrade-mærket – og den lavere markedspris er med til at fastholde dem i fattigdom.

Skal vi løfte verdens kakaoproducenter ud af fattigdom, kræver det en fælles indsats på tværs af hele forsyningskædens aktører – helt ud i butikkerne, hvor også forbrugerne skal acceptere, at kakao produceret under mere fair forhold koster mere.

Fairtrade vil fortsætte med at kæmpe for at få hævet priserne på verdens kakaomarked. I dag er det kun cirka otte procent af den kakao, der bliver købt i Elfenbenskysten, der bliver solgt på Fairtrade-vilkår.

Det tal skal mangedobles, hvis vi skal have en chance for at bekæmpe den fattigdom, som blandt andet er årsagen til børnearbejde. Så løsningen er ikke at købe mindre mærket kakao, men mere.

Ingen garantier mod uacceptabelt børnearbejde

Ingen virksomheder, certificeringsordninger eller organisationer kan garantere, at børnearbejde ikke foregår i produktionen eller i forarbejdningsprocessen af råvarer.

Og der findes desværre meget børnearbejde i verdens fattige lande. Derfor vil selv de bedste og mest anerkendte mærker møde udfordringer – også med børnearbejde, når de opererer i nogle af verdens fattigste områder.

Fairtrade har en forpligtelse til at sikre troværdig kontrol, for uden dette falder tillid og opbakning til mærket blandt forbrugerne. Derfor samarbejder Fairtrade med et eksternt kontrolorgan, FLOCERT, som skal sikre faste og troværdige procedurer.

Ideen med uafhængig kontrol fra eksterne kontrolorganer er netop ikke at udøve selvkontrol, ej heller at have indflydelse på kontrollen.

Dermed kan Fairtrade på en troværdig måde identificere og rette op på uacceptable forhold som for eksempel børnearbejde – hvilket især er vigtigt i vanskelige og fattige områder, som i kakaoindustrien i Elfenbenskysten, hvor lokale myndighedsstrukturer er svage.

Men vi skal huske på, at kontrol alene ikke udrydder børnearbejde i verden. Vi skal forebygge og udvikle etisk ansvarlige løsninger og alternativer. Det kræver, at vi alle tager vores del af ansvaret og finder løsninger sammen, som gør en forskel.

Debatindlægget er bragt på Altinget Udvikling den 20. august 2020.

Lokale producenter er med i prisforhandling

Fairtrade aftaler prisen i samarbejde med lokale producenter – for at den stadig kan være konkurrencedygtig. Ellers vil kakaoindustrien ikke købe kakaoen.

Tilmeld dig Fairtrade-mærkets nyhedsbrev

Navn(Påkrævet)