Vanilje

Vanilje er et krydderi, der stammer fra vaniljeorkideen. Planten er uhyre sart og produktionen af vanilje er en utrolig arbejdskrævende proces, som er med til at gøre vanilje til et af verdens dyreste krydderier.

Størstedelen af verdens vanilje stammer fra Madagaskar, som er blandt de 10 mest fattige lande i verden. Fairtrade arbejder for at sikre ordentlige vilkår for vaniljebønder.

80% af verdens vanilje produceres i Madagaskar af op til 80.000 vaniljebønder

Udfordringer i vanilje-industrien

  • Udbredt fattigdom.
  • Store prisudsving på vanilje der påvirkes af de mange skadelige cykloner, der rammer Madagaskar, og som har kæmpe konsekvenser for høsten og salget af vanilje.
  • I tider hvor prisen for vanilje er høj er der ofte kvalitetsproblemer med vaniljen, da bønderne presses til at høste deres vanilje for tidligt, da der er store problemer med at vaniljen bliver stjålet fra markerne.
  • En stor del af bønderne arbejder ofte i afsides områder med dårlige transportmuligheder, hvilket øger deres produktionsomkostninger og begrænser deres muligheder for at afsætte deres råvarer.

Det gør Fairtrade

Fairtrade arbejder for at forbedre vanilje-industrien på flere måder.
For det første garanterer Fairtrade en minimumspris for Fairtrade-krydderier såsom vanilje. Det betyder, at selvom verdensmarkedsprisen dykker til et lavt niveau, så betales vaniljebønderne en minimumspris, der som udgangspunkt skal dække over deres produktionsomkostninger. Fairtrade er den eneste etiske mærkningsordning, der anvender faste minimumspriser. Der er dog nogle krydderier, som ikke er en del af en minimumspris. I stedet skal de købmænd, der handler denne type krydderier på Fairtrade-vilkår, betale producenterne en Premium på 15% over den kommercielle salgspris.

Vaniljebønderne modtager udover Fairtrades minimumspris også et Premium-tillæg, som de kan bruge til investeringer, der kommer hele lokalsamfundet til gode. Nogle af de mest populære investeringer er uddannelse, sundhedspleje og udstyr til dyrkelsen af vanilje.

Udover Fairtrades minimumspris og Premium tilbyder Fairtrade også vaniljebønderne træning i kultivering- og bearbejdningsteknikker, støtte i beskyttelsen af deres helbred og sikkerhed og kredit forud for høstningen.

Vaniljeplanten er desuden en råvare, som snor sig op ad andre planter. Derfor sælger de fleste bønder typisk også andre afgrøder som for eksempel kaffe eller kakao. I Fairtrade tilskyndes bønder ofte til ikke kun at dyrke én enkelt afgrøde, men i stedet dyrke flere afgrøder, som kan give dem flere indtægtskilder.

Hvordan produceres vanilje?

Vaniljeorkideen er en uhyre sart plante. Den blomstrer kun en gang om året, og vaniljebonden har kun få timer til at bestøve planten med en lille split træ, før blomsten lukker sig igen.

Hvis alt går vel, vil der om otte-ti måneder senere gro grønne, smagsløse vaniljebønner frem. De skal helst plukkes inden for et døgn, og dernæst følger en langvarig proces med blandt andet dampning og tørring, der gør vaniljestangen sort og aromatisk.