Kakao

Verdens kakaoproduktion er forbundet med ekstrem fattigdom, lave lønninger og dårlige arbejdsforhold. Fairtrade arbejder for at skabe en bæredygtig kakaoindustri.

Kakao er frugten bag chokolade, som er en af verdens mest populære delikatesser. Mens mennesker over hele verden elsker kakao, ville de ikke elske de udfordringer, mange af de mennesker, der dyrker den, står over for.

Kakao er en af verdens mest omsatte råvarer, og efterspørgslen er stigende. Til forskel fra mange andre råvarer, dyrkes kakao hovedsageligt i mindre familielandbrug.

Når du vælger Fairtrade-kakao og chokolade, støtter du arbejdet for en positiv forandring.

Faktisk dyrkes 90 procent af verdens kakao af bønder og familielandbrug, hovedsageligt i Elfenbenskysten og Ghana.

Udfordringer i kakaoindustrien

  • Udbredt fattigdom, skovrydning, ulighed mellem kønnene, børnearbejde og tvangsarbejde er vedvarende problemer i kakaoindustrien, som i sidste ende kan ødelægge den.
  • Udbuddet af kakao er truet på grund af klimaforandringer og gamle kakaotræer med få afgrøder.
  • Kakaohandel og chokoladeproduktion domineres af en håndfuld globale virksomheder.

Det gør Fairtrade

Fairtrade certificereringen kræver at de enkelte bønder går sammen i kooperativer, som bønderne i fællesskab danner. Kooperativerne er demokratisk organiserede og styrker den enkelte kakaobonde og bondefamilie. I forhold til en enkeltstående bonde, kan et kooperativ være en mere professionel og magtfuld handelspartner, der kan forhandle bedre råvarepriser og handelsbetingelser.

Kooperativet er et samlingspunkt for viden om godt landbrug, og kan gøre indkøb og initiativer mere effektive, samt forbedre muligheden for at optage lån til nødvendige investeringer.

Konfektureindustrien er stærkt konsolideret, og Fairtrade arbejder med centrale aktører i branchen for at gøre det muligt for dem at købe store mængder bæredygtigt produceret kakao. Mere salg betyder flere fordele for bønderne.

The West Africa Cocoa Programme

I 2016 iværksatte Fairtrade International The West Africa Cocoa Programme, med det formål at skabe stærkere og mere bæredygtige kakaokooperativer af de Fairtrade-certificerede familielandbrug i Ghana og Elfenbenskysten.

Projektet har fokus på styrkerne ved organisering og kooperativerne modtager blandt andet træning i Fairtrade-standarderne, herunder områder som demokratisk beslutningstagning om anvendelse af Fairtrade Premium-midler og retfærdige kontrakter, der gør kooperativerne til mere bæredygtige forretningspartnere - hvilket tilsammen skaber mulighed for en bedre indkomst.