Te

Te er gået fra at være en medicinal afgrøde i Kina, for mere end 5.000 år siden, til nu at være en global milliardindustri. 

I Kina arbejder mere end 80 millioner mennesker med dyrkning af te. I Indien arbejder ca. en million tearbejdere og dobbelt så mange sæsonarbejdere, og i Kenya afhænger er ca. tre millioner menneskers indkomst af at dyrke te. 

Selvom størstedelen af den globale te er produceret på store plantager, dyrkes te også i mindre kooperativer. Her sælger tebønder deres friskplukkede grønne teblade videre til plantager eller tefabrikker, som forarbejder dem til sort te. Disse bønders tedyrkning bidrager signifikant til den nationale økonomi i lande som Kenya og Sri Lanka men er også underlagt store udfordringer. Lave og svingende priser er en daglig kamp for tebønderne, som også kæmper med en skrøbelig forsyningskæde, der styres af store virksomheder. Bønderne på de mindre jordbrug konkurrerer med de store teplantager, som ofte kan sælge deres te billigere. Derfor har de brug for ekstra støtte til at øge produktionen og kvaliteten af teen. 

På plantagerne er de store udfordringer plantagearbejdernes lave lønninger og lange arbejdsdage samt basale behov som bolig, sundhedspleje, adgang til vand og uddannelse til deres børn. 

Fairtrade certificerer både mindre te-kooperativer, som bønderne selv ejer, og teplantager, som skal overholde Fairtrade-standarderne for hyret arbejdskraft. Fairtrades standarder for te indbefatter en Fairtrade-minimumspris, der fungerer som et sikkerhedsnet i det uforudsigelige marked. Derudover sikrer minimumsprisen, at producenterne får dækket deres gennemsnitlige produktionsomkostninger.

Udover minimumsprisen, indbefatter Fairtrades standarder også en Fairtrade-bonus, som kan benyttes til at forbedre produktionen eller til projekter som bedre uddannelse og sundhedspleje. 


Mød Tebønderne og arbejderne