Kakao

Kakao er noget af det bedste, der findes, men det er en hård opgave at dyrke kakao.

Holding Raw Cocoa Chokolade er en af de mest elskede fødevarer i verden, men kakaobønnens rejse fra mark til chokoladeæske er lang og hård. 90 % af verdens kakao er dyrket i mindre familieforetagender, og millioner af mennesker lever af at dyrke kakaobønner. 

Kakaotræer vokser i tropiske områder inden for 15-20 breddegrader af ækvator. Kakaotræernes ideelle klima er varmt, regnfuldt og tropisk med frodig natur til at skygge for solen. Derfor dyrkes kakao primært i Afrika, Asien og Latinamerika, hvoraf 40 % af kakaoen produceres i Côte d’Ivoire (Elfenbenskysten). Kakaotræet er delikat og følsomt, og bønderne må beskytte det fra både vind, sol og plantesygdomme. Med den rette pleje opnår træet sin ideelle alder efter fem år, hvorfra det kan opretholde produktionsniveauet i ti år. For dette hårde arbejde er bøndernes gevinst meget lille – til trods for en profitabel kakaoindustri. 

Den høje efterspørgsel efter kakaoprodukter har fået den internationale markedspris på kakaobønner til at stige. Dog går vi en langsigtet mangel på globalt udbud af kakao i møde. Det skyldes, at kakaotræerne rammes af plantesygdomme og alderdom, samt at antallet af kakaobønder er dalende på grund af de ringe vilkår. Få unge mennesker ønsker at arbejde i kakaoindustrien, og resultatet er, at den gennemsnitlige alder for en kakaobonde er 50 år. Bønderne drager ikke tilstrækkelig fordel af prisstigningen på kakao og er fanget i fattigdom, da deres indkomst ikke kan holde trit med de forhøjede produktions- og leveomkostninger. 

Fairtrade giver bønder i lande som Côte d’Ivoire og Ghana mulighed for at dyrke kakao på mere fair og bæredygtige vilkår. Udover en minimumspris for råvaren tjener bønderne en Fairtrade-bonus, som de kan investere i for eksempel produktionen, sundhedspleje eller uddannelse. 

Mød Kakaobønderne og arbejderne

  • Conacado worker

    CONACADO, Dominican Republic

    OBS: Portrætterne er desværre på engelsk. Beklager ulejligheden, som det medfører.

    CONACADO is a union of cocoa co-operatives in the Dominican Republic whose cocoa is sold to Fairtrade and other export markets.

  • ECOOKIM

    ECOOKIM, Ivory Coast

    OBS: Portrætterne er desværre på engelsk. Beklager ulejligheden, som det medfører.

    Five primary co-operatives came together on 26 August 2004 to form the Entreprise Coopérative Kimbre, known as ECOOKIM.

  • Kuapa farmer

    Kuapa Kokoo, Ghana

    OBS: Portrætterne er desværre på engelsk. Beklager ulejligheden, som det medfører.

    Kuapa Kokoo is located in Kumasi, at the centre of the cocoa growing region in the West of Ghana.