kaffebønner
kaffebønner

Kontrol skal der til

Fairtrade er underlagt kontrol fra en uafhængig kontrol-virksomhed. Det betyder, at både bønder, plantagearbejdere
og virksomheder, der fremstiller og sælger Fairtrade-mærkede produkter, løbende kontrolleres.

For at sikre sig at bønderne og plantagerne, som er med i Fairtrade, lever op til standarderne og reglerne, er de underlagt kontrol. Det kræver en grundig kontrol, før man får lov at komme ind i systemet, og der foretages løbende kontrol herefter.

Bønderne og plantagerne skal leve op til nogle af kravene for at være med i Fairtrade med det samme, andre kan de arbejde hen imod at opfylde inden for eksempelvis tre år. På den måde sikres det, at udviklingen går i den rigtige retning, og at der ikke stilles urealistiske krav til at begynde med. Kontrollen med bønderne og plantagerne foretages af den uafhængige kontrolvirksomhed FLO-CERT.

 

FLO-CERT blev ISO 65-akkrediteret i 2007. ISO 65 er kvalitetsstandard for, at et givent certificeringsorgan er kompetent. I praksis betyder det, at FLO-CERT’s kontrolsystem også er underlagt en uafhængig kontrol.

Der foretages som udgangspunkt kontrol en gang årligt. I brancher eller på områder, hvor der er mange problemer, foretages der hyppige kontroller. I brancher eller på områder med få problemer kan enkelte kontroller springes over.

Der laves også uanmeldte kontrolbesøg, og antallet af disse vil stige de kommende år. Lever kooperativerne og plantagerne ikke op til kravene i Fairtrade, kan de blive suspenderet og i sidste ende blive smidt ud af systemet.

Selvom kontrollen er skrap, vil der altid kunne opstå problemer, som ikke bliver opdaget. Ingen kontrol kan garantere, at alt er 100 % i orden.

Videre

Klassiske honningkager med mandler

Se Katrine Klinkens opskrift på hvordan man laver den lækreste honningkage. Her med Fairtrade-mærket honning.

Videre

Emil Thorup indtager Indien

For første gang i sit liv besøger tv-vært Emil Thorup Indien. Et land han selv beskriver som være et sted mellem nutiden og bronzealderen – tilsat en Nokia 3210.

Videre

Business

Til din arbejdsplads, din café, din restaurant. Fairtrade Mærket og business går hånd i hånd. Tag et kig på Fairtrade Mærkets mange food service produkter, læs om hvordan du kan få mærket på dine produkter og meget mere.