kaffebønner
kaffebønner

Kontrol skal der til

Fairtrade er underlagt kontrol fra en uafhængig kontrol-virksomhed. Det betyder, at både bønder, plantagearbejdere
og virksomheder, der fremstiller og sælger Fairtrade-mærkede produkter, løbende kontrolleres.

For at sikre sig at bønderne og plantagerne, som er med i Fairtrade, lever op til standarderne og reglerne, er de underlagt kontrol. Det kræver en grundig kontrol, før man får lov at komme ind i systemet, og der foretages løbende kontrol herefter.

Bønderne og plantagerne skal leve op til nogle af kravene for at være med i Fairtrade med det samme, andre kan de arbejde hen imod at opfylde inden for eksempelvis tre år. På den måde sikres det, at udviklingen går i den rigtige retning, og at der ikke stilles urealistiske krav til at begynde med. Kontrollen med bønderne og plantagerne foretages af den uafhængige kontrolvirksomhed FLO-CERT.

 

FLO-CERT blev ISO 65-akkrediteret i 2007. ISO 65 er kvalitetsstandard for, at et givent certificeringsorgan er kompetent. I praksis betyder det, at FLO-CERT’s kontrolsystem også er underlagt en uafhængig kontrol.

Der foretages som udgangspunkt kontrol en gang årligt. I brancher eller på områder, hvor der er mange problemer, foretages der hyppige kontroller. I brancher eller på områder med få problemer kan enkelte kontroller springes over.

Der laves også uanmeldte kontrolbesøg, og antallet af disse vil stige de kommende år. Lever kooperativerne og plantagerne ikke op til kravene i Fairtrade, kan de blive suspenderet og i sidste ende blive smidt ud af systemet.

Selvom kontrollen er skrap, vil der altid kunne opstå problemer, som ikke bliver opdaget. Ingen kontrol kan garantere, at alt er 100 % i orden.

Videre

Kylling stegt med refried bønner og salat med broccoli, æbler og yoghurt

En amerikansk familie handlede for 1100 kr. på en uge. Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg fik indkøbslisten, og ud af det kom kylling med refried bønner og salat med broccoli, æbler og yoghurt.

Videre

Fairtrade skaber forbindelser

For tre år siden steg Rasmus Eibye fra den lille danske familievirksomhed Hansen Is på en flyver og tog til Zambia i Afrika. Han skulle besøge en lokal is-virksomhed for at undersøge, om de kunne lave forretninger.

Videre

Business

Til din arbejdsplads, din café, din restaurant. Fairtrade Mærket og business går hånd i hånd. Tag et kig på Fairtrade Mærkets mange food service produkter, læs om hvordan du kan få mærket på dine produkter og meget mere.