hvad-laver-primaer
hvad-laver-sekundaer

En fond uden aktionærer

Fairtrade Mærket i Danmark drives som en fond. Der er ingen aktionærer eller andre, som skal have del i et overskud. Pengestrømmene i Fairtrade-systemet går faktisk slet ikke igennem organisationen, men går i stedet direkte fra de virksomheder, der køber Fairtrade-mærkede råvarer, til bønderne.

Fairtrade Mærket er en international mærknings-ordning. Målet er skridt for skridt at forbedre arbejds- og levevilkårene for nogle af verdens småbønder og plantagearbejdere i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika gennem handel. Miljøet skånes desuden i produktionen.

Mærkningsordningen Fairtrade hverken køber eller sælger varer, men mærker produkter, der skal leve op til standarderne for Fairtrade. Derudover informerer Fairtrade-kontoret i Danmark om mærkningsordningen og arbejder for, at varerne er tilgængelige for så mange forbrugere som muligt.

Fairtrade Mærket i Danmark drives som en fond med egen professionel – ulønnet – bestyrelse. Der er ingen aktionærer eller andre, som skal have et overskud ud af driften. Alle midler, der kommer ind, benyttes til at fremme Fairtrade. Fonden har en række indtægter for kunne drive arbejdet med mærket – herunder særligt midler fra Danida og afgifter fra de virksomheder, som bruger mærket på deres produkter.

Den mindstepris og bonus, som bønderne og plantagearbejderne betales, når de sælger råvarer som Fairtrade-mærkede, kommer ikke forbi Fairtrade Mærkets kontor. Den udbetales direkte fra de virksomheder, der køber råvarerne, til bønderne og plantagearbejderne som led i den igangværende handel. Fairtrade er således ikke et bureaukratisk system men baserer sig på eksisterende handelssystemer og relationer. Fairtrades primære opgave i denne sammenhæng er at kontrollere, at bønderne modtager den betaling, som de er berettiget til.

Videre

Varm kaffe med chokolade, muskat og romfløde

Kaffe fungerer uhyre godt med aromatiske ingredienser. Prøv bare Claus Meyer og Lars Scheels lækre kaffedrik.

Videre

Fremtidsdrømme i fattigdommen

Elliani, datter af bananbonde i Den Dominikanske Republik, fortæller om sit liv og sine drømme.

Videre

Business

Til din arbejdsplads, din café, din restaurant. Fairtrade Mærket og business går hånd i hånd. Tag et kig på Fairtrade Mærkets mange food service produkter, læs om hvordan du kan få mærket på dine produkter og meget mere.