Standard samarbejdsmodel

De fleste virksomheder, der får Fairtrade-mærket på deres produkter, samarbejder med os ud fra en standard model om, at alle de ingredienser i produktet, der kan være Fairtrade-certificerede, skal være Fairtrade-certificerede. 

Produkter med kun én ingrediens 

I tilfælde hvor der kun indgår én ingrediens i produktet, såsom kaffe, skal 100 % af produktet være Fairtrade-certificeret. 

Sammensatte produkter 

Mange produkter er sammensatte. Det vil sige, at der indgår mere end én ingrediens. For eksempel kan en chokoladebar være lavet af kakao, kakaosmør, sukker, palmeolie og andre ingredienser afhængigt af hvilken slags chokolade, der er tale om. For at give de Fairtrade-certificerede kooperativer og plantager mulighed for at sælge så meget af deres produktion som muligt, har virksomheder mulighed for at bruge Fairtrade-mærket på sammensatte produkter, når følgende regler bliver fulgt: De ingredienser, der findes en standard for, skal som udgangspunkt være Fairtrade-certificerede. I tilfældet med chokoladebaren skal kakao-bestanddelene og sukkeret derfor være certificeret. Procentdelen af Fairtrade-ingredienser skal fremgå på bagsiden af produktet. 

Et minimum Fairtrade-indhold

Mindst 20 % af alt indhold skal være Fairtrade-certificeret. Hvis en Fairtrade-certificeret ingrediens er tilgængelig, skal denne bruges, uanset hvilken procentdel den optager i det færdige produkt. Fairtrade-indholdet er beregnet i vægt for tørvarer og i volumen for væske. Tilføjet vand og/eller mælk kan trækkes fra beregningerne, hvis de udgør mere end 50 % af produktet. 

Gennemsigtighed i tilfælde af undtagelser

Landskabet for Fairtrade-ingredienser er altid omskiftelig. Standarderne for sammensatte produkter inkluderer også en proces, der kan godkende undtagelser om nødvendigt. Selvom målet altid er at bruge så mange Fairtrade-ingredienser som muligt, sker det til tider, at nogle ingredienser alligevel ikke er tilgængelige af forskellige grunde. Et eksempel er, hvis en ingrediens for nyligt er blevet omfattet af en Fairtrade-standard, og der endnu ikke findes tilstrækkelige mængder af den certificerede råvare.