Kommercielt samarbejde med Fairtrade

Du kan samarbejde kommercielt med Fairtrade på primært to måder: Enten ved at forhandle eksisterende Fairtrade-mærkede varer eller ved at sætte Fairtrade-mærket på dine produkter. 

Du kan læse om alle fordelene ved at blive en del af Fairtrade-systemet her

Sådan forhandler du Fairtrade-mærkede varer 

Der findes over 30.000 Fairtrade-mærkede varer på globalt plan, heraf 1.400 i Danmark. Så du kan roligt efterspørge Fairtrade-mærkede produkter hos dine leverandører. Vi hjælper dig gerne med at finde nye produkter eller leverandører, hvis du har behov for det.

Se en oversigt over produktkategorier her

Sådan får du Fairtrade-mærket på dit produkt

Du kan få Fairtrade-mærket på dit produkt på forskellige måder, alt afhængigt af din virksomheds rolle i leverandørkæden. Nogle virksomheder kan nøjes med at få licens til at bruge Fairtrade-mærket, for eksempel hvis de ikke selv fremstiller slutproduktet, men gerne vil bruge Fairtrade-mærket sammen med deres brand. Som regel er det ejeren af produktets brand, der er licenshaver. Andre virksomheder skal også være certificerede af FLOCERT, hvis de eksempelvis køber og forarbejder en Fairtrade-råvare og fremstiller slutproduktet, som skal på markedet med Fairtrade-mærket sammen med virksomhedens brand. Endeligt vil enkelte virksomheder kunne nøjes med at være certificerede af FLOCERT, hvis de for eksempel fremstiller et slutprodukt til en private-label kunde, som selv er licenshaver hos Fairtrade. 

Samarbejdsmodeller

Du kan samarbejde med Fairtrade på to forskellige måder om at få Fairtrade-mærket på dit produkt: 

 1. Den klassiske model er produktbaseret (All That Can Be, ATCB) og tager udgangspunkt i, at samtlige ingredienser, der kan være Fairtrade, skal være Fairtrade.  
 2. Den anden model er en ingrediensbaserede samarbejdsmodel (Fairtrade Sourced Ingredient, FSI), og den giver virksomheder mulighed for at fokusere på at source én – eller udvalgte – ingredienser på Fairtrade-vilkår. 

Læs mere om ATCB modellen her og FSI modellen her.

Tre skridt til Fairtrade-mærket

Skridt 1: Sourcing
Et godt sted at starte er at finde en leverandør, der er Fairtrade-certificeret af FLOCERT. Måske har I allerede en leverandør, men vi kan også hjælpe med at finde en, der matcher jeres behov.

Skridt 2: Certificering
Alle virksomheder, der forarbejder eller forandrer et Fairtrade-produkt og/eller køber råvarer direkte fra et Fairtrade-kooperativ eller en Fairtrade-plantage, skal certificeres af FLOCERT. Certificeringen handler om, at virksomhederne skal efterleve vores handelsstardard. FLOCERT opkræver et certificeringsbeløb. Vi hjælper jer meget gerne i gang med den proces.

Læs mere om FLOCERT-certificering her.

Skridt 3: Licenskontrakt
Enhver dansk virksomhed, der ønsker at bruge Fairtrade-mærket på sine produkter, skal være licenshaver hos Fairtrade i Danmark. Det sker ved, at virksomheden og Fairtrade i Danmark underskriver en licenskontrakt. Fairtrade godkender slutproduktet med fokus på leverandørkæden og på, om emballagen lever op til retningslinjerne for, hvordan Fairtrade bliver omtalt. Fairtrade i Danmark opkræver en afgift for at anvende Fairtrade-mærket. Afgiften bruger vi blandt andet til at hjælpe med at holde Fairtrades producentnetværk kørende samt markedsføre Fairtrade og drive efterspørgslen i Danmark. 

Se en vejledende oversigt over vores ATCB licensafgifter her eller kontakt os for at høre mere om vores FSI licensafgifter.

Kontakt Andreas Hansen, produktchef, for yderligere informationer om licensafgift: andreas@fairtrade-maerket.dk

Sådan rapporterer du

Når du er licenshaver, skal du registrere og rapportere i vores system, som hedder Fairtrade Connect, i daglig tale kaldet blot Connect. 

Systemet benyttes af samtlige Faitrade-licenshavere i alle lande. Systemet er en onlineløsning, som integrerer produktregistrering, godkendelser af design og rapportering af salg til Fairtrade i én brugerflade. Som licenshaver har du allerede været i kontakt med os om funktionerne og brugen af Connect. Hvis du er ny licenshaver eller påtænker at blive det, er du mere end velkommen til at kontakte os for at høre nærmere om systemet. 

Kontakt Andreas Hansen, produktchef, for yderligere informationer om Connect: andreas@fairtrade-maerket.dk

Sådan er vi organiseret

Fairtrade Denmark

 • Licenserer Fairtrade-mærket til danske virksomheder
 • Godkender slutproduktet
 • Markedsfører Fairtrade og driver efterspørgslen i Danmark

Fairtrade international

 • Fastsætter standarderne for Fairtrade
 • Ejer Fairtrade-mærket
 • Medlem af ISEAL

Fairtrade producentnetværk

 • Understøtter bønder og arbejdere med at blive og forblive Fairtrade-certificerede
 • Repræsenterer bønder og arbejdere i Fairtrades øverste myndighed, generalforsamlingen, hvor de har 50 % af stemmerne  

      FLOCERT

 • Certificerer kooperativer og plantager
 • Certificerer opkøbere, importører og forarbejdere
 • ISO 17065-akkrediteret

Kontakt

Tobias Nag
Product Manager
tobias@fairtrade-maerket.dk
27 89 70 88 

Andreas Hansen
Souschef & Produktchef
andreas@fairtrade-maerket.dk
31 68 28 50