Derfor har kaffen noget at fejre

coffeintday2016

Den 1. oktober drysser der sort smuds på kalenderdatoen. Der er en drik, der kræver sin opmærksomhed og sin fest. 

1. oktober er international mærkedag. Men du behøver hverken at poppe pagne eller skyde med konfetti. Til gengæld kan du riste, kværne, damptrykke eller dosere fintmalet, alt det du vil. Er du til det hurtige, kan du også skrue på plastiklåget og opløse frysetørret bønner i elkogerens vand. Det er nemlig international kaffedag. Og uanset hvordan du foretrækker at slubre din kaffe, så kan du skåle i kaffe med glæde. For den sorte drik har noget at fejre.

Da kaffen havde premiere
Kaffen introducerede sig selv med dans og fest. Sagnet siger, at etiopiske hyrder var de første, der opdagede kaffens effekt. Deres geder blev koffeinhøje og hoppede rundt, efter at havde spist bær fra kaffebuskene. I hvert fald ifølge sagnet. I Europa havde kaffen sin start i det 16. århundrede, hvor Tyrkiet var de første til at tage imod den arabiske vin fra kaffebuskene. Da den havde sit indtog hos paven, var det med følge af fanatikere, der ville have paven til at forbande kaffen. Men efter kun en slurk, udbrød paven: ”Dette er bestemt ikke Satans værk.”

Kaffen ramte norden ca. år 1675 og der gik lang tid, før den blev en hverdagsdrik. Men kaffen er dag i stor grad hverdag i mange danske hjem. Tal viser, at danskerne i gennemsnit bruger 8,6 kg bønner om året til at brygge kaffe. Det er 1,24 kop pr. dansker pr. dag, og modregner man børn og kaffefornægtere, bliver det til ca. 4 kopper kaffe dagligt. Det er nok kaffedrikkeri til, at Danmark indtager en fjerdeplads på hitlisten over de mest kaffedrikkende nationer.

Da kaffen startede en revolution
Luther er ikke den eneste munk, der var med til at starte en revolution. Kaffen startede nemlig også en revolutionær bevægelse sammen med den hollandske munk Frans van der Hoff. Det var tilbage i 80’erne, og det var i mødet med mexicanske kaffebønder, der arbejdede og levede under kummerlige forhold. Da Frans spurgte, hvordan han bedst kunne yde hjælp, var svaret ikke, at de trængte til mere hjælp, men at de ville have en fair handel. Det fik Frans van der Hoff til at smøge ærmerne på ordensdragten op og starte en revolution. Han mødtes med Nico Roozen og sammen grundlagde de Max Havelaar, der sidenhen skiftede navn til Fairtrade. I dag er over 1.6 mio. bønder og arbejdere inkluderet i Fairtrade-systemet i mere end 74 lande.

Så kaffen skal fejres, fordi den giver bedre forhold til det trætte danske morgenhumør og til de mange arbejdere og bønder verden over.

Skål i den sorte drik!

Ressourcer
Om mærkedagen https://internationalcoffeeday.org
Om Fairtrade-kaffe http://fairtrade-maerket.dk/da-dk/produkter/coffee

Kontakt til yderligere information og fotos
Malene October Iversen
malene@fairtrade-maerket.dk
28 71 42 10