Fairtrade til politikerne: Kom nu ind i kaffekampen!

Mindre end 1 % af regionernes kaffeindkøb er etisk certificeret kaffe. I et forsøg på at hæve det niveau tager Fairtrade på rundtur til de politiske partier med en opfordring om at sætte offentlige kaffeindkøb på den politiske dagsorden.

Fairtrade tager på politisk charmetur med en kaffekurv under armen for at få politikerne til at stille krav til, at de offentlige kaffeindkøb bliver produceret etisk. Det sker som optakt til Verdens Største Kaffepause, der løber af stablen i weekenden den 13.-15. maj, for at vise kaffebønderne i nogle af verdens fattigste lande, at vi er mange, som støtter dem.

”Der er et stort behov for, at vores politikere kommer ind i kaffekampen. En stikprøveundersøgelse foretaget af researchcentret Danwatch viser, at etisk certificeret kaffe udgør under 1 % af regionernes samlede kaffeindkøb,” siger Jonas Giersing, direktør, Fairtrade.

I dag kommer cykelturen forbi DF’s formand for retsudvalget, Peter Skaarup, Konservatives forbrugerordfører, Anders Johansson, Socialdemokraternes klimaordfører, Jens Joel, SF’s udviklingsordfører, Holger K. Nielsen, Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, samt Venstres menneskerettighedsordfører, Jan E. Jørgensen.

De Radikales miljø- og forbrugerordfører, Ida Auken, LA’s udenrigsordfører, Mette Bock, samt Landskontoret hos Alternativet har modtaget deres kurv.

De danske offentlige institutioner køber årligt kaffe for et tocifret millionbeløb, der giver dem en signifikant stemme og ansvar i kampen for etisk handel.

Slavelignende forhold, børnearbejde og livsfarlige pesticider 
At kaffen er etisk betyder, at den er produceret under ordentlige menneskelige og miljømæssige forhold. Sådan er hverdagen langt fra for kaffebønderne i nogle af verdens fattigste lande. Flere af dem kæmper mod slavelignede arbejdsforhold. Børnearbejde. Brug af livsfarlige pesticider. Men de behøver ikke at kæmpe alene.

”Selvom kaffebønderne kan synes langt væk, har vi mulighed for at hjælpe dem her i Danmark. Det gør vi ved at stille krav til, at den kaffe, vi køber, bliver produceret under rimelige forhold. Det gælder både som privatpersoner og virksomheder – men i høj grad offentlige institutioner,” siger Jonas Giersing.

Der findes heldigvis gode etiske alternativer, som kaffeleverandørerne til det offentlige allerede udbyder – Fairtrade heriblandt.

Som Fairtrade-certificeret kaffekooperativ er kaffebønderne garanteret en minimumspris for deres kaffe. Minimumsprisen fungerer som et sikkerhedsnet, når markedsprisen falder til et niveau, der ikke er bæredygtigt. Kaffebønderne tjener derudover en bonus, hvoraf de 25 % skal investeres i forbedring af produktivitet og kvalitet.