1 maj, 2019

Når der er Fairtrade til forskel

Hamida Kilongo Tanzania
Af Sophie Marker

Den 1. maj vifter røde faner for arbejdernes rettigheder. Fair arbejdsvilkår og lige rettigheder er i mange lande desværre ingen selvfølge. Men ved rosenplantagen Mount Meru Flowers i Tanzania har Fairtrade været med til at starte en stille revolution.

I oktober tog jeg sammen med en kollega til Tanzania for at besøge nogle af de bønder og arbejdere, der er en del af Fairtrade-systemet. Et af stederne vi besøgte, var rosenplantagen Mount Meru Flowers.

Her, i skyggen af en sovende vulkan, dyrker blomsterarbejderne mere end 30 forskellige rosensorter, hvoraf størstedelen bliver eksporteret til Europa. Men her er det ikke kun roserne, der spirer. Stedet danner også ramme om en anderledes og stille revolution. En revolution for bedre arbejdsvilkår til arbejderne i blomsterindustrien.

En fair grund
Det var under en rundvisning, at jeg ved et tilfælde faldt i snak med en kvinde fra plantagen. Hamida Kilongo. Ligesom jeg og mange andre danske kvinder på 27 år, har hun en videregående uddannelse og et fuldtidsjob. Men Hamidas liv minder langt fra om mit og andre danske kvinders.

Mens vi langsomt slentrer igennem et af de store varme drivhuse, fyldt med orange roser, fortæller Hamida om hendes liv uden for plantagen. Hun har hverken mand eller børn, men bor sammen med sin mor, søster, søsterens barn og så en tante – og så forsørger hun dem alle.

”Min mor er blevet for gammel til at arbejde og forsørge sig selv, så det gør jeg. Jeg betaler også for min lillebrors og nevøs uddannelse og nogle gange også huslejen for flere i min familie. Hvis nogen bliver syge, så sørger jeg også for medicin,” fortæller hun og fortsætter: ”Jeg bruger omkring 25 procent af min løn på mig selv og mine regninger. Resten går til min familie”.

På ganske få minutter har Hamida formået at vinde min fulde respekt og beundring. Men da jeg giver udtryk for denne, stopper hun mig: ”Det er på grund af Fairtrade,” siger hun.

Et skridt på vejen
Hun forklarer mig, at det er plantagens Fairtrade-certificering, der har gjort det muligt for hende at forsørge sin familie:

”Fordi vi er under Fairtrade, har vi bedre arbejdsvilkår end andre steder. Vi har en fagforening og lønnen skal sættes efter et særligt minimumskrav, som lige nu er højere end regeringens. Derfor får vi en bedre løn end andre steder. Vi får også en særlig bonus fra Fairtrade, som plantagen bruger på forskellige projekter såsom skoler og gratis lån til dem, som ikke har råd til at låne i banken på grund af de meget høje renter”.

I 2017 tilpassede Fairtrade sin blomsterstandard, hvilket var et vigtigt skridt i retningen af at forbedre forholdene i blomsterindustrien. Med den nye standard er der blevet sat et nyt og højere niveau for arbejdernes grundløn. Før skulle grundlønnen leve op til den nationale mindsteløn på 100.000 Tanzanianske Shilling om måneden, hvilket svarer til lige under 300 danske kroner.
Det nye krav til minimumslønninger betyder, at arbejdernes grundløn ved Mount Meru Flowers er steget med 30 %.

Som ringe i vandet
Jeg bliver glad for at høre, hvordan Fairtrade gør en stor forskel for de omkring 1.000 ansatte, der er fordelt over plantagens fire farme. Men mit smil bliver særligt stort, da Hamida siger, at Fairtrade ikke kun har betydning for plantagen:

”At være en del af Fairtrade, giver ikke bare mig og mine kollegaer et bedre liv, men også folk omkring os – såsom min familie”.

Mount Meru Flowers optjener – ligesom andre Fairtrade-certificerede plantager – en Fairtrade-bonus. Bonussen er en ekstra sum penge, som de kan bruge på at investere i projekter, der er til gavn for lokalsamfundet. Blandt andet har Mount Meru Flowers brugt deres bonus på at etablere vandforsyning med rent drikkevand og til finansiering af skolegang til lokalsamfundets børn og uddannelsestilbud for arbejderne og deres voksne familiemedlemmer.

Ingen kan trylle
Jeg ved, at Fairtrade-systemet ikke er en tryllestav, som med ét kan gøre alt bedre. At opnå en leveløn for arbejdere i landbruget er svært. Men særligt efter mit besøg i Tanzania er jeg ikke i tvivl om, at Fairtrade er en del af løsningen på, hvordan vi kan forbedre arbejdsvilkårene og livet for mange af verdens fattige bønder og arbejdere.

Kig efter Fairtrade-mærket, næste gang du handler og vær med til at gøre verden lidt mere fair – det virker, jeg har set det.
Blog

Arkiv

Kategorier