9 maj, 2019

NY APP SKAL HJÆLPE PRODUCENTER MED AT REDUCERE BRUGEN AF FARLIGE PESTICIDER

Ny app pesticider
Af Fairtrade

En ny app skal hjælpe bønder og arbejdere i udviklingslande med at reducere brugen af farlige pesticider i deres landbrugsproduktion. Bag appen står blandt andre Fairtrade.

Vi lever i en verden, hvor der hvert år bliver brugt omkring to millioner tons pesticider, mens 25 millioner landbrugsarbejdere bliver udsat for utilsigtet pesticidforgiftning. Derfor er det altafgørende, at brugen af pesticider bliver reduceret, og at information om ikke-kemiske bekæmpelsesmetoder bliver udbredt.

Viden lige ved hånden
Den netop lancerede app “Pesticides and Alternatives” er kommet til verden på baggrund af et bredt samarbejde, som Fairtrade har været en del af. Appen bringer et væld af videnskabelig viden direkte til telefonerne hos bønder og plantageansvarlige i udviklingslande. På den måde kan de identificere de mest miljøvenlige metoder til at beskytte deres afgrøder mod skadedyr og svamp.

Appen indeholder viden fra landbrugsorganisationen CABI om sammenlagt 2.700 skadedyr og sygdomme samt miljøvenlige alternativer til at bekæmpe dem. Man kan også finde restriktioner for brug af pesticider fra ni forskellige certificeringsordninger – heriblandt Fairtrades.

Desuden gør appen det muligt at finde oplysninger om pesticiders toksicitet. Toksicitet beskriver et stofs niveau af giftighed. Appen indeholder disse oplysninger for alle registrerede pesticider for relevante afgrøde- og skadyrsarter i Mexico og Indien samt om afgrøder i Brasilien, Colombia og Kenya. Toksicitetsoplysningerne kommer fra offentlige myndigheder, internationale aftaler og akademiske institutioner.

Nemmere vej til miljøvenlige alternativer
Catherine Thompson, Head of Innovation ved Fairtrade Foundation udtaler:

"Fairtrade er engageret i at hjælpe producenter med at gøre deres produktion så bæredygtig som mulig. Det kan være svært for producenterne selv at få viden om giftige pesticider og hvilken effekt de har på miljøet og biodiversiteten, når de bruger dem. Derfor er den nye app designet til at hjælpe dem med netop dette, så vi kan opnå en produktion med langt mindre negativ effekt på miljø og mennesker”.

Fairtrades standarder indeholder strikse retningslinjer for brugen af pesticider. Heri indgår det også, at bønder og arbejdere skal undervises i, hvordan de kan benytte ikke-kemiske metoder til at kontrollere trusler mod deres afgrøder såsom skadedyr og svampeinfektioner.

Med den nye app vil småbønder og større plantager have nemmere ved at finde alternativer til de mere end 200 giftige pesticider, der er angivet som forbudte i Fairtrades standarder. Mange af producenterne i Fairtrade-systemet dyrker allerede deres råvarer økologisk – f.eks. er 60 % af alle Fairtrade-bananer økologiske.

På nuværende tidspunkt kan appen downloades i GooglePlay og App Store. Den er tilgængelig på følgende sprog: engelsk, spansk og portugisisk.

Appen er udarbejdet med hjælp fra ISEAL Innovations Fund, Oregon State University’s Plant Protection Center (OSU-IPPC), data fra CABI og samarbejdet mellem: Better Cotton Initiative, Bonsucro, Fairtrade, Forest Stewardship Council, GEO Foundation, Global Coffee Platform, Rainforest Alliance, Roundtable on Sustainable Biomaterials og the Sustainable Agriculture Network (SAN).

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier