13 juni, 2018

Danskerne er vilde med Fairtrade

tebonde
Af mfischer

Vi danskere hiver Fairtrade-mærkede produkter ned af hylderne som aldrig før. Sidste år steg salget af de bæredygtige produkter med 13 procent, hvilket ifølge fremtidsforsker Liselotte Lyngsø skyldes, at danskerne i stigende grad er blevet bevidste om deres globale samfundsrolle.  


Finanskrisen er slut, og danskerne har atter fået overskud til at tage hensyn til arbejdsvilkår og miljø. Danskerne er dem, der forbruger mest økologi i Europa, og er også i stigende grad blevet bevidste om deres rolle i forhold til at være medskabere af et ansvarligt samfund globalt. Alt andet giver os "en dårlig smag" i munden.  

Væksten betyder, at hver dansker bruger 170 kroner på Fairtrade-mærkede varer om året mod 151 kroner året før. Stigningen kommer blandt andet fra kaffe og bananer. Kaffe er steget med 26 procent i volumen for hele bønner og 13 procent for instant i volumen, hvorimod den populære gule frugt er steget med 14 procent i volumen. Kakao-kategorien har også taget et kvantespring og er vokset med hele 20 procent i volumen for chokolade-færdigvarer.  

Bonus på over 2 millioner US dollars  
Bønderne og arbejderne i Fairtrade-systemet er garanteret en minimumsindtægt, og derudover tjener de en Fairtrade-bonus, som er en ekstra sum penge, de bruger på at udvikle deres lokalsamfund og deres produktion. Salget af Fairtrade-mærkede varer i Danmark genererede sidste år en bonus på over 2,2 millioner US dollars:  

Det er simpelthen fantastisk, at salget af Fairtrade i Danmark genererer en så markant bonus. Jeg har med egne øjne set, hvor stor en forskel, midlerne gør for bønderne og deres familier – ja for hele deres lokalsamfund, som bliver løftet, ved at der for eksempel bliver bygget en sundhedsklinik eller en skole, siger en meget glad Jonas Giersing, der er direktør for Fairtrade.  

Esme Kamwende er tebonde i Malawi og et af de mennesker, der har gavn af de ekstra midler, som Fairtrade-salget genererer:  

Fairtrade har hjulpet mig på så mange måder. Før Fairtrade fik vi meget færre penge for vores te. På grund af Fairtrade-bonussen har vi været i stand til at investere i skoleblokke, en sundhedsklinik, rene vandkilder samt betale skolegebyr for forældreløse børn.  

Fakta:  
Per capita forbrug  

 • Estimeret omsætning per forbruger 2017……………………………………170 DKK 
 • Procentuel stigning 2016 – 2017…………………………………………….....13 procent  
Detailomsætning  
 • Estimeret detailomsætning 2017………………………………………………981 millioner DKK  
 • Procentuel stigning 2016 til 2017………………………………………………13 procent 
 • Fairtrade-bonus  
 • Estimeret bonus genereret af salg i Danmark i 2017…………………….......2,2 millioner US dollars  
 • Produktgrupper  
 • Procentuel stigning i kaffe for helbønner i volumen…………………….........26 procent  
 • Procentuel stigning i kaffe for instant i volumen………………………….......13 procent  
 • Procentuel stigning i bananer i volumen………………………………………14 procent  
 • Procentuel stigning i chokolade-færdigvarer i volumen………………..........20 procent  

Blog

Arkiv

Kategorier