1 september, 2015

Skal du have mælk i kaffen?

Af Jonas Giersing, Direktør

Du kan se det i dit supermarked og på din bon. Og det har ikke været til at tænde for en nyhedsudsendelse eller åbne en avis uden at høre ordet ’mælk’. Mælkepriserne dykker kraftigt for tiden, hvilket har fået danske landmænd til at tale om, at de kan blive nødt til at lukke, fordi de ikke tjener nok på at producere mælk.

Rema1000 gik hurtigt ud og meddelte – til mange roser – at de lægger 50 øre på hver liter mælk for at redde landmændene. Og nu barsler Coop med en mærkningsordning, så du som forbruger kan være sikker på, at landmanden kan leve af den betaling, han får for sin mælk.

Her på Fairtrade Mærkets kontor er det stof til eftertanke.

Kaffebønder uden en stemme

For rundt om i udviklingslandene kæmper kaffebønder også for at skaffe mad på bordet til deres familier, for at sikre børnene skolegang og for at kunne investere i og udvikle deres lokalområder. En del af dem er med i Fairtrade-ordningen for at tjene ekstra på deres arbejde – det er de kaffebønder, du gør en mærkbar forskel for, når du vælger Fairtrade-certificeret kaffe.

Danske landmænd har organisationer og lobbyister til at varetage deres interesser og får masser af taletid i medierne. Omvendt har udviklingslandenes kaffebønder kun sjældent en hørbar stemme i den internationale handel. Det er blandt andet derfor, Fairtrade Mærket i sin tid blev etableret. Og med årene er den globale handel kun blevet større, og behovet for fair handel mellem i- og ulande er dermed endnu mere relevant.

I år har Fairtrade Mærket eksisteret 20 år i Danmark. Og vi betragter os selv som ’interesseorganisation’ for blandt andre de mange bønder, der dyrker bønnerne til Danmarks egen nationaldrik – nemlig kaffen.

En fair pris for kaffen

Udover at Fairtrade-systemet betyder, at kaffebønderne får en fair pris for deres kaffebønner, betyder ordningen også, at de, der køber de grønne kaffebønner, betaler en Fairtrade Bonus. Det er en bonusbetaling, der følger hvert kilo solgt kaffe, og det er de penge, der bliver brugt til forbedringer af levevilkår, arbejdsmiljø og produktionsmetoder. Nogle bønder vælger også at omlægge til økologi, fordi de ved, at vi i Danmark og resten af Vesten gerne betaler mere for økokaffen.

Og nok så vigtigt, så sikrer Fairtrade-ordningen også bønderne en minimumspris, hvis – eller rettere når – verdensmarkedsprisen dykker.

Tænk, hvor stor og kontant en forskel danske detailkæder kunne gøre for de bønder – der tilmed lever uden et dansk socialt sikkerhedsnet – hvis der udelukkende stod Fairtrade-certificeret kaffe på butikshylderne? Det ville være et fantastisk signal om, at de bekymrer sig lige så meget om de sydamerikanske og afrikanske kaffebønder som om de danske mælkebønder. Og forbrugerne ville brygge endnu mere etisk kaffe at hælde den danske mælk i.


Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier