27 juni, 2014

Etiopien og Uganda: Sådan hjælper Fairtrade

Af Jonas Giersing, Direktør

Den seneste tid er der blevet tegnet et billede i forskellige medier om, at Fairtrade ikke virker. Som vi tidligere har skrevet er det en forkert og meget generaliserende konklusion.

SOAS har i deres undersøgelse studeret nogle forskellige områder i Etiopien og Uganda med i alt tre Fairtrade-certificerede kooperativer samt en plantage som ikke har været certificeret siden 2011. De tre kooperativer er Fero kooperativet i Etiopien, der dyrker kaffe og Ankole og Mpanga kooperativerne i Uganda, der dyrker hhv. kaffe og the.

Sammenligner man dette antal med, at der på verdensplan er ca. 1139 kooperativer fordelt på 70 lande med ca. 1.4 mio. bønder og plantagearbejdere, er det klart, at der skal meget mere til for at konkludere generelt om Fairtrade. Og der er masser af undersøgelser og data fra kooperativer og andre universiteter, der viser at Fairtrade rent faktisk gør en forskel. Denne undersøgelse fra Göttingen universitet viser f.eks., at Fairtrade-certificeringen har ført til, at bønders indkomst er steget med 30 %.

Eksempler

Sidama kooperativet, som Fero kooperativet er medlem af, har været Fairtrade-certificeret siden 2003. På den tid er det lykkedes at forøge salget af Fairtrade-kaffe betydeligt, hvilket har skabt stabilitet og sikkerhed for kooperativets medlemmer. De har blandt andet investeret i elektricitet og en vaskestation til kaffen i den tid de har været certificeret.

I Ankole kaffekooperativet i Uganda har medlemmerne påbegyndt opbygningen af en kaffefabrik, hvilket giver producenterne en større kontrol med værdikæden. Projektet er delvist finansieret af Fairtrade Bonus. Fairtrade Bonussen er desuden blevet investeret i projekter til gavn for lokalområdet såsom toiletter, en bro og en skolebygning.

Te-dyrkerne i Mpanga har valgt at investere deres Fairtrade bonus i en sundhedsklinik. Men de er udfordrede af kun at sælge under 1 % af deres varer på Fairtrade vilkår.

Kooperativet Sher er med i SOAS undersøgelse som et ikke-certificeret kooperativ. Men Sher blev certifceret i 2012, og har derefter tjent flere millioner kroner i Fairtrade bonus til plantagearbejderne.

Bonus giver konkrete forbedringer i Afrika

I 2011-2012 (den periode som SOAS lavede feltarbejde) tjente afrikanske Fairtrade-producenter 119 mio. kr. i bonus fra salg af deres afgrøder, udover den aftalte Fairtrade-pris.

I 2011-2012 blev 54 % af bonusmidlerne tjent af arbejderne på Fairtrade plantager direkte investeret i projekter der gavner arbejdere og deres familier, herunder sundhed, uddannelse, beboelse og finansielle ydelser. Yderligere 25 % blev investeret i projekter foreslået af arbejdere til gavn for deres lokalområde.
I 2011-2012 tjente afrikanske blomsterarbejdere knap 30 mio. kroner i Fairtrade bonus.

Så det er ikke bare symbolpolitik at købe Fairtrade. Tvært imod gør det en konkret forskel hver gang der bliver købt Fairtrade-mærkede varer. Både for bønderne i kooperativer og for arbejdere på plantager – og fremover i endnu højere grad også for arbejdere ansat i kooperativer.


Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier