26 februar, 2013

Jo, Fairtrade gør en forskel!

Af Jonas Giersing, Direktør

Hvis der er ét spørgsmål, som jeg bliver stillet i forbindelse med Fairtrade Mærkets store uge 9-kampagne, er det, om Fairtrade virkelig gør en forskel. I en tid med talrige landsindsamlinger og langt over 40 forskellige mærkningsordninger alene i Danmark, er det klart, at forbrugerne gerne vil vide, om deres køb reelt betyder en forandring for bønderne og plantagearbejderne i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika.

For mig er der ingen tvivl. Jeg har selv talt med både bønder og plantagearbejdere, der fortæller om deres forbedrede hverdag og ikke mindst muligheden for at investere i en bedre fremtid. Senest besøgte jeg Kasinthula, et sukkerrørskooperativ i Malawi, hvor jeg mødte mange stolte bønder, som ud over at dyrke sukkerrør også deltager aktivt i administrationen af kooperativet og dets forskellige komitéer, herunder en Fairtrade bonus-komité, som beslutter, hvordan Fairtrade bonussen skal anvendes.

Tydelig positiv udvikling i Malawi

Bønderne fremviste med glæde de projekter, som Fairtrade bonussen har finansieret siden 2006, da vi sidst besøgte kooperativet. Blandt andet har en landsby fået elektricitet, og der er investeret i cykel-ambulancer. Men det, der gjorde mest indtryk er den skole, der er blevet opført til lokalområdets mange børn. Før skolen blev opført, havde børnene seks kilometer til den nærmeste skole. Lokalområdets børn og voksne er fattige, ingen tvivl om det – men den positive udvikling var til at tage at føle på ved Kasinthula.

Men derfor kan det jo stadig være godt at have nogle reelle tal at læne sig op ad og at se en konkret fremgang i. En ny rapport fra forskningsinstitutionen CEval i Saarbrücken i Tyskland viser nemlig, at bønder og plantagearbejdere under Fairtrade oplever en forbedring i deres privatøkonomi, men at Fairtrade-handlen også smitter positivt af på lokalområderne.

Mulighed for at spare op

Generelt viser tallene, at småbønder og arbejdere fra Fairtrade-certificerede kooperativer og plantager har en højere og ikke mindst mere stabil indtægt. 64 % fortalte, at de nu har mulighed for at spare op, mens næsten 85 % af de adspurgte Fairtrade-plantagearbejdere i dag har en permanent ansættelseskontrakt – i modsætning til knap 20 % på konventionelle plantager. Desuden konkluderer CEval i rapporten, at de ofte massive investeringer af Fairtrade bonus i infrastruktur har en positiv effekt på hele landområder. Blandt andet betegner CEval forbedringer indenfor uddannelses- og sundhedssektorerne som et resultat af den forbedrede infrastruktur.

Dieter Overath, der er direktør for Fairtrade i Tyskland, fortæller i forbindelse med offentliggørelsen af CEvals rapport:

”Disse nye resultater viser, at Fairtrade skaber en forbedret indtægt og bidrager til at mindske fattigdom i landområderne. I regioner med stor Fairtrade-tilstedeværelse, eksempelvis hos bananbønder i Peru eller rosedyrkerne i Kenya, er konventionelle bønder ligefrem begyndt at kopiere Fairtrades standarder for eksempelvis bonus-betaling og forbedrede arbejdsvilkår.”

Gå efter mærket

Det er selvfølgelig dejligt, at succesen er så tydelig, at standarderne ligefrem bliver efterlignet. Jeg håber, at disse bønder også kommer med under Fairtrade-ordningen, men indtil da kan du gå efter det grøn-blå certificeringsmærke.

Rapporten er blevet til på baggrund af både kvalitative og kvantitative data. Bønder og plantagearbejdere fra fire forskellige lande i Afrika, Asien og Latinamerika blev interviewet i 32 gruppesessions og 128 individuelle interviews. 3.750 spørgeskemaer er også en del af konklusionsgrundlaget.

Du kan læse mere om både rapportens konklusioner og data her:

http://www.fairtrade.net/single_view1+M5573522f639.html

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier