7 november, 2011

Nordisk køkken – med globalt udsyn

Af Jonas Giersing, Direktør

I fjernsynsprogrammer, på restauranternes tallerkener og nu også som genstand for forskningsprojekter: det nye nordiske køkken fylder meget. Det er skønt, at der endelig kommer fokus på den smag og kvalitet, der kan opnås gennem de råvarer og opskrifter, som har grobund i det nordiske.
Når det er sagt, er det vigtigt, at vores køkkener og madlavning ikke lukker sig af for verden udenfor. For mens rodfrugter og fjerkræ med stor fordel kan dyrkes eller opdrættes lokalt, så er der en lang række råvarer, som enten slet ikke kan dyrkes på vores breddegrader eller som med fordel kan importeres fra mere sydlige himmelstrøg.

Olivenolie, quinoa, ris og vanilje giver sig selv – det kan vi slet ikke dyrke nordisk. Her er spørgsmålet i stedet, hvordan råvarerne dyrkes bedst muligt sydpå. Fairtrade er her en nem måde at sikre, at råvarerne er dyrket bæredygtigt med hensyn både til bønderne og til miljøet.
Andre råvarer som sukker og nødder kan både dyrkes herhjemme og i eksempelvis Afrika. Så hvad skal man vælge her? Mange vil vælge det lokalt dyrkede for klimaets skyld. Den lange transport fra Afrika må jo belaste klimaet, lyder argumentet. Men så simpelt er det ikke. Langt den største del af CO2 udledning stammer nemlig fra selve produktionen og ikke fra transporten af råvarerne.

En amerikansk undersøgelse viser, at produktionen af råvarer i gennemsnit sætter sig på 89 % af varens samlede CO2 udledning. Og da produktionen af råvarer i for eksempel Afrika ofte er begunstiget med klimamæssige fordele og er mindre teknologisk og mindre udviklet end herhjemme, betyder det, at den samlede C02 udledning ofte ikke er større end ved sammenlignelige europæiske produkter.

Transport er derfor ved en lang række råvarer ikke det bedste argument for at fravælge for eksempel afrikanske produkter. Modsat er et godt argument for faktisk aktivt at kigge efter produkter, som ikke lige har rod i vores eget nærområde, at netop handel med nogle af verdens fattigste bønder kan være med til at gøre en markant forskel i forbindelse med fattigdomsbekæmpelse.

Handel er et effektivt og bæredygtigt værktøj til at trække mennesker ud af fattigdom og har som særlig fordel, at den skaber ejerskab over egen udvikling. Her er ikke tale om almisser til passive modtagere, men om at det daglige arbejde i marken og stoltheden over egne produkter og faglighed kan være vejen til en bedre fremtid. Også her er Fairtrade en mulighed for at sikre, at fordelene ved mere handel med landene i Syd også rent faktisk tilkommer bønderne.
Så midt i den megen fokus på det nordiske, er det vigtigt, at vi ikke lukker vores køkkengryder om os selv. Råvarer fra hele verden kan ikke kun tilføje vores mad eksotiske strejf. De kan også være en måde på enkel vis at tage et globalt ansvar.

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier