16 august, 2019

Derfor skal du købe Fairtrade-te

Af Fairtrade

Te er en af de mest populære drikke i verden og en global milliardindustri. Alligevel tjener de som dyrker vores te ofte ikke nok til at forsørge deres egne familier og investere i fremtiden. Heldigvis har vi som forbrugere magten til at gøre noget ved det.

Ifølge den internationale markeds- og forbrugerdatavirksomheden Statista blev der i 2018 konsumeret omkring 273 milliarder liter te på verdensplan. Det gør te til den mest populære drik i verden efter vand.

Der findes et hav af te-varianter på de danske butikshylder. Du kan f.eks. vælge sort, grøn, rooibos eller chai. Det kan være svært at kende forskel på indholdet i de mange teposer, men der findes heldigvis et simpelt trick, du kan bruge, når du gerne vil træffe et godt valg ved te-hylden; gå efter Fairtrade-mærket. Når te handles på Fairtrade-vilkår, kommer det bønder og arbejdere til gode på flere niveauer:

Økonomi
Fairtrade stiller krav til, at bønder betales en mindstepris for deres teblade, mens plantagearbejdere skal aflønnes efter en særlig minimumsløn. En af grundpillerne i Fairtrade-systemet er, at alle skal have mulighed for at tjene en leveløn. Desuden tjener kooperativerne og plantagerne også en Fairtrade-bonus, som de på demokratisk vis investerer i forbedring af produktionen og lokalsamfundet. I 2016 lød den samlede bonus til kooperativerne og plantagerne på 44.659.750 DKK

Arbejdsforhold
Fairtrade-bonussen investeres også i at forbedre arbejdsforholdene. Det kan blandt andet være gennem sikkerhedsudstyr, mulighed for sundhedsbehandling og efteruddannelse. Desuden stiller Fairtrade krav til retten om foreningsfrihed og kønsdiskriminering er forbudt.

Miljø
Fairtrade-plantager og -kooperativer skal tage hensyn til miljøet under teproduktionen. Det sker for at undgå skovhugst, bevare biodiversiteten samt for at skåne arbejderne for sundhedsskadelige stoffer.
Vil du vide mere, kan du her læse konkrete cases om, hvordan Fairtrade har været med til at forbedre hverdagen for flere bønder og arbejdere i teindustrien.

FEM FACTS OM FAIRTRADE-TE
1. 352.157 tearbejdere og -bønder er en del af Fairtrade-systemet
2. 31 % af alle tearbejdere og -bønder er kvinder
3. Der dyrkes Fairtrade-te i 12 forskellige lande
4. Mere end halvdelen af tebønderne og -arbejderene lever i Kenya
5. I 2016 modtog kooperativerne og plantagerne sammenlagt en Fairtrade-bonus på 44.659.750 DKK


Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier