15 april, 2019

5 fair bananopskrifter

Banandag Opskrifter
Af Fairtrade

Bananen er lidt af en filmstjerne i frugtens verden. Den kan have hovedrollen som taskens superhelt, der kommer dig til undsætning i sultne stunder. Men den kan også indtage vigtige biroller, som bringer sødme på bordet. Ja... Vi er vilde med den gule frugt. Og når den er Fairtrade, spiller den aldrig skurken. Her får du fem opskrifter med Fairtrade-bananer på rollelisten. Værsgo’ at smovse i dig, mens du gør en forskel for bananarbejderne og miljøet.

1. Banangranola  

Banandag Granola

Du skal bruge: (1 bageplade) 
2 modne Fairtrade-bananer 
1 halv dl vand 
3 spsk Fairtrade-honning 
1 spsk stødt kanel 
6 dl grovvalsede havregryn 
4 dl kerner/frø/nødder efter egen smag (Hørfrø, sesam, hasselnødder) 
1 halv tsk salt 
1 tsk vaniljesukker 


Sådan gør du: 

Forvarm ovnen på 170 grader. 
Mos bananerne og tilsæt vandet. Massen røres sammen med de øvrige ingredienser og fordeles på en bageplade med bagepapir. 


Granolaen skal bages i 10-15 minutter, men hold øje – det er forskelligt fra ovn til ovn, hvor længe den skal bage. Tag den ud når den er gylden og sprød, og lad den køle godt af, før du kommer den i en lufttæt beholder. 

 

Tip: Det kan også være lækkert at komme andre ting i såsom tranebær, dadler eller som her rosiner – det er kun smagsløgenes fantasi, der sætter grænserne. 

2. Vegetarisk Ristaffel 


Banandag Ristaffel

Du skal bruge: (4 personer)

Karry: 
2 dåser Fairtrade-kokosmælk 
100 gram frisk spinat 

400 gram champignon 

2 squash 

2 fede hvidløg 
Saften fra 1/2 Fairtrade-lime
3 tsk grøn curry pasta 
400 gram Fairtrade-Ris 
6 dl Vand 

Topping: 
2 peberfrugter 
1 pose Fairtrade-cashewnødder 
1 Fairtrade-banan 
50 gram Rosiner 
Friske koriander 


Sådan gør du: 


Ris: Hæld vandet i en gryde og tilsæt en smule salt. Hæld risene i, når vandet koger.
Skru lidt ned og sæt låget på – lad risene simre i 10 minutter.
Fjern gryden fra komfuret og tag låget af og lad risene stå i yderligere 10 minutter. 


Karry: Start med at skære squash og champignon i mundrette bidder. Pres hvidløgene og steg dem med de hakkede grøntsager i en gryde/sauterpande i cirka 5-7 minutter. Tilsæt kokosmælk, limesaft  og grøn curry pasta. Lad det simre i cirka 10 minutter. Smag til med salt og peber.

Topping: Hak peberfrugt og bananer i mundrette bidder. Anret i små skåle sammen med de øvrige toppings. 

Sæt hele molevitten på bordet og tag for jer! 

3. Bananbrød 


Bananbrød

Mathilde Lauth fra Gastrologik.dk har tryllet dette lækre banabrød frem.

For at gøre hende kunsten efter skal du bruge:

125 gram smør
75 gram mørk Fairtrade-muscovadosukker 
2 æg
4 overmodne Fairtrade-bananer
2 tsk Fairtrade-kanel
250 gram mel
1 tsk salt

2 tsk bagepulver

Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Bland smør, sukker og æg sammen i en skål. Mos bananerne og bland dem i.
I en anden skål blandes mel, salt, kanel og bagepulver sammen. 
Tilsæt de tørre ingredienser til de våde, og vend det hele sammen med en dejskraber eller grydeske.

Kom dejen i en brødform smurt med smør, og bag brødet i ovnen i 45 minutter. 

4. Luftige pandekager toppet med banan 


Pandekager Banadag

Du skal bruge:
3 dl hvedemel
3 dl kærnemælk
2 æg delt i hvider og blommer
2 spsk Fairtrade-sukker
1 tsk bagepulver
1/2 tsk havsalt
2 Fairtrade-bananer
Fairtrade-honning

Sådan gør du:
Rør alle de tørre ingredienser sammen i en skål. 
Rør æggeblommer og kærnemælk i de tørre ingredienser. 
Pisk hviderne stive i en skål for sig og vend dem herefter forsigtigt i dejen. Undgå at slå luften ud af hviderne i processen. 
Bag pandekagerne i smør ved middel til høj varme. 
Top pandekagerne med modne Fairtrade-bananer og -honning og servér straks.

5. Frugtig, fair smoothie 


Banandag Smoothie


Du skal bruge: (1 portion)

1 moden Fairtrade-banan 
1 dl frosne jordbær 
1 halv dl Frosne hindbær 
1 dl sojamælk med vaniljesmag 


Sådan gør du: 
Kom alle ingredienserne i en blender og blend, indtil blandingen er cremet og glat. 
Hæld smoothien i et glas eller en skål og server med det samme. Denne smoothie er toppet med banan-granolaen. 

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier