13 november, 2015

Kan vejret være Fairtrade?

Af Jonas Giersing, Direktør

Bloggen er oprindeligt skrevet til og udgivet på heartbeats.dk.

Har du kunnet holde varmen her i 2015? Sikkert ikke – for Danmark har været det eneste køligere spot på verdenskortet i år. Til gengæld er her vådt. Og samtidig oplever resten af kloden det varmeste år, der nogensinde er registreret.

Vores vejr er under heftig forandring fordi vores klima forandrer sig. Vi taler ikke længere om, hvordan vi kan stoppe klimaforandringerne, men hvordan vi kan tilpasse os de ændringer, vi uundgåeligt kommer til at opleve. Perspektiverne er skræmmende; stigende verdenshave, temperaturer der gør det umuligt at dyrke afgrøder og befolkninger på flugt fra tørke og tyfoner – især i de fattigste regioner. Og selv om det kan virke uoverskueligt, hvad vores handlinger hver især kan gøre af forskel for udviklingen, er det faktisk meget enkelt: Hver eneste lille ting, du gør, hjælper. For hvis du tænker på klimaet og kloden, hver gang du handler, bruger strøm, bruger vand eller rejser, så er der med garanti 100 andre, der også gør det. Og så har vi en bevægelse.

Pas på miljøet – for klimaets skyld

Hvad har klimaet med Fairtrade at gøre, tænker du måske. Faktisk en hel del. Fairtrade Mærkets certificering favner nemlig også miljøbeskyttelse. For hvis vi skal redde vores klode, er vi nødt til at passe på miljøet. Vi skal dyrke jorden uden at udpine den, og vi skal passe på vores planter og biodiversiteten. På den måde sikrer vi, at vi også har en planet at bo på i fremtiden.

Du ved sikkert allerede, at Fairtrade Mærket er etableret som en etisk handelsordning mellem Vesten og udviklingslandene – et system, der arbejder for fair betaling og arbejdsforhold i Afrika, Asien og Mellem- og Sydamerika. Men de standarder, som bønderne og plantagerne skal leve op til for at blive certificeret, indeholder også krav om miljøbeskyttelse i både dyrkning og produktion. Så når du lægger Fairtrade-mærkede varer i kurven, er du altså også med til at gøre noget for klimaet. Men det er klart, at der også skal ske noget på et større plan.

Hele verdens klimamål – og Fairtrades

Præcis fordi vi er nødt til at gøre noget på verdensplan, mødtes verdens ledere hos FN i New York for nylig for at vedtage 17 verdensmål, Sustainable Development Goals (SDG). Målene, som de deltagende nationer har forpligtet sig på at opfylde, skal bekæmpe bl.a. fattigdom, sult, manglende uddannelse, ulighed mellem kønnene og klimaforandringerne.

Alle de 17 verdensmål er ambitiøse, kritiske og sammenhængende, og Fairtrade Mærket er naturligvis gået aktivt ind i opfyldelsen af dem – flere af dem arbejder vi faktisk allerede på. Og er der er en gruppe af mennesker, vi er nødt til at prioritere, er det bønderne og dem, der arbejder i markerne. Det er dem der passer på vores miljø, og dem der producerer vores mad – og dermed er de centrale for en sund planet og trivsel for klodens befolkning.

Det støtter du, når du vælger Fairtrade

Alle 17 verdensmål er relevante for bønder, arbejdere og producenter under Fairtrade-paraplyen, men nogle er alligevel mere relevante end andre. Det gælder især mål 12 og 13. Se her, hvordan du hjælper målene, når du lægger Fairtrade-mærkede varer i kurven:

Mål 12: Sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre

Bæredygtigt forbrug og produktion handler om både miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. Mærkningsordninger kan hjælpe forbrugerne med at foretage bæredygtige valg, der sikrer bønderne en fair betaling, hvilket igen er med til at øge deres evne til at dyrke jorden på bæredygtig vis.

Sådan gør Fairtrade en forskel:

  • Fairtrade-standarderne kræver, at der i landbrugene bliver brugt miljømæssigt bæredygtige metoder.
  • Fairtrade-bonussen, som bønder tjener ud over den almindelige råvarebetaling, bliver i mange tilfælde brugt til at etablere bæredygtige produktioner, såsom bedre vandingssystemer og en øget produktion og udbytte uden at bruge flere ressourcer.
  • Fairtrade kombinerer social bevægelse og international handel, og Fairtrade forbinder tusindvis af samfund i udviklingslande med forbrugere, der gerne vil handle bæredygtigt.

Mål 13: Tage omgående handling for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser

Småbønderne er dem, der allerede nu mærker klimaforandringerne – uforudsigeligt vejr, ofte en kombination af oversvømmelser og tørke i samme år. Men de er også en del af løsningen: Hvis vi gør bønderne i stand til at minimere deres klimaaftryk i det daglige arbejde, kan det være med til at skubbe på vores indsats for at mindske udledningen af drivhusgasser.

Sådan gør Fairtrade en forskel:

  • Fairtrade sørger for, at småbønder har viden og værktøjer til både at overkomme det skiftende klima og mindske deres egen belastning af miljøet.
  • Fairtrade-standarderne har fået eksempelvis bomuldsbønder til at bruge færre giftige pesticider i produktionen. Over halvdelen af alle Fairtrade-certificerede producenter er også certificerede økologiske.
  • I 2014 uddannede Fairtrade flere end 14.000 Fairtrade-bønder i at forbedre deres landbrug for at fremme miljøvenlige dyrknings- og produktionsmetoder. I nogle områder er Fairtrade-bonussen blevet investeret i regnvands-vandingssystemer eller i prøvemarker, hvor de tester afgrøder der er modstandsdygtige overfor skadedyr.
Med andre ord handler Fairtrade-mærket om meget mere end fair betaling for din kaffe, chokolade eller te. Det handler også om at en fair betaling giver bønderne mulighed for her og nu at modstå de klimaforandringer, der allerede er konkrete og mærkbare i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika – og at give dem mulighed for at investere i langsigtede miljøforbedringer. Derfor er dit valg af Fairtrade-mærket også et valg, der kommer vores klode til gode.

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier