9 juni, 2015

Ny ligestillingsindsats sætter fokus på afrikanske kvinders rettigheder

Af Jonas Giersing, Direktør

Forstil dig, at du som kvinde har arbejdet hele dit liv på din fars kaffefarm. Du har sået, høstet og nydt godt af alle de lækre kaffebønner, du gennem årene har været med til at producere, sammen med din mand som også arbejder på farmen. Men da din far pludselig dør, har du til trods for, at du er hans eneste barn, ikke rettighederne til at arve farmen efter ham – det har din mand. 

I dag er det for en arbejdende kvinde i Afrika sjældent muligt at arve jord efter afdøde familiemedlemmer. Generelt set er der i Afrika forskellige rettigheder for kvinder og mænd, hvilket er et afgørende punkt for kontinentets udvikling. Denne problematik sætter Fairtrade International netop nu ekstra fokus på, ved at have ansat Dr. Tsitsi Choruma som ny ’Senior Adviser on gender’. Tsitsis kerneopgave bliver at hjælpe og rådgive de afrikanske kvinder hen mod en mere retfærdig ligestillingspolitik i kooperativerne. Tsitsi har tidligere arbejdet for Progresso, ActionAid International, Oxfam og World Vision.

Forældet ligestillingsstrategi 

Som en del af arbejdet med at få ligestillede forhold for mænd og kvinder, skal Tsitsi Choruma revurdere den gamle ligestillingsstrategi, som Fairtrade International tidligere har arbejdet ud fra. Fra år til år, sker der ændringer i Afrika omkring forholdene mellem mænd og kvinder, hvilket betyder, at den gamle ligestillingsstrategi ikke længere følger de nye tendenser. Om den nye strategi udtaler Tsitsi: ”Jeg håber, at Fairtrade i en nær fremtid vil være i stand til at tale med en stemme omkring vores arbejde med kønsroller.”

Ofte er det kvinderne på farmene som driver udviklingen, men på grund af kulturen er det svært for dem at komme frem og blive respekteret som en selvstændig og stærk landbrugskvinde. Research viser, at når kvinderne har kontrollen over husstandens indkomst, vil man se ændringer indenfor områder som sundhed, uddannelse og investeringer. Yderligere er kvinder ofte mere disciplineret og bedre organiseret i et kooperativ, hvor mænds egoer derimod ofte kan komme i vejen for den udvikling, som er så vigtig for de afrikanske lande.

’Women in coffee project’

Som et af de nye tiltag i 2015 har Fairtrade Foundation i samarbejde med Fairtrade Africa opstartet et nyt treårigt projekt ved navn ’women in coffee’, der bliver økonomisk støttet af ’The Big Lottery Fund’. Projektet har til formål at styrke kvindelige kaffearbejdere i Kenya og øge væksten af Fairtrade-mærket kaffe internt i Østafrika.

Specifikt er målet, til at starte med, at få overført 150 nye kvindelige arbejdere til kooperativet Kapkiyai, som alle skal lære at tjene deres egne penge, for første gang i deres liv. Som en del af projektet er 300 arbejdende kvinder allerede blevet overfør til kooperativet Kabngetuny og næste skridt er, at de skal uddannes indenfor god landbrugspraksis med det formål at øge udbyttet og kvaliteten af deres kaffe.

De to ovenstående kooperativer indgår yderligere i et samarbejde med Kipkelion Union, der i alt samler 32 kooperativer rundt om i Kenya for at producere og brande deres kaffemærke under navnet ’Women’s Coffee’. Udviklingen vil direkte komme til at påvirke flere hundrede kvinder, mens den har potentialet til at gavne tusindvis flere, da Fairtrade satser på, at tendensen vil sprede sig til andre dele af Afrika.

Hele Fairtrade organisationen følger spændt med i Tsitsis arbejde og vil gøre, hvad der kræves for, at mænd og kvinder i Afrika på sigt vil få samme rettigheder. Præcist som vi kender det herhjemme fra.

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier