16 februar, 2015

De første 20 år på de danske hylder

Af Jonas Giersing, Direktør

Vidste du, at de første Fairtrade-mærkede produkter kom til de danske butikker i 1995?
De nu to årtier betyder, at vi i år kan fejre 20-års jubilæum på det danske marked, hvilket vi først og fremmest kan, og vil, takke netop dig for! Fairtrade Mærket står den kommende tid over for en spændende periode med nye tiltag og aktiviteter, som jeg glæder mig til at være en del af.

I dag når du handler i dit lokale supermarked, kan du starte din indkøbstur i grøntafdelingen for at købe Fairtrade-mærkede bananer; Fortsætte til kolonialafdelingen, hvor du henter en pose Fairtrade-mærket kaffe og en skøn marmelade til dine morgenboller; Videre til fryseafdelingen, hvor du tager en lækker Fairtrade-mærket is & slutter ved kassen, hvor du som det sidste smider en plade Fairtrade-mærket chokolade ned i kurven.

Gennem de sidste tyve år er mulighederne for at købe Fairtrade-mærkede varer kun blevet endnu større og på nuværende tidspunkt er der omkring 1000 produkter på det danske marked, der fordeler sig inden for en bred gruppe af produktkategorier.

Her hos Fairtrade Mærket ønsker vi at sige ”tak” til dig som forbruger, for at du køber Fairtrade-mærkede produkter, og derved er med til gradvist at forbedre levestandarden for nogle af de millioner af bønder og plantagearbejdere, der arbejder i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika.

I løbet af hele året vil Fairtrade Mærket være at finde på forskellige destinationer rundt om i landet til specielle jubilæums-events, som er planlagt for at komme ud og møde forbrugere og samarbejdspartnere. En af de største aktiviteter er vores Kaffebus-tour, hvor der direkte fra vores bus vil blive serveret smagsprøver på Fairtrade-mærket kaffe og chokolade.

Her er nogle af Fairtrade Mærkets aktiviteter i jubilæumsåret:

  • Vores Kaffebus-tour starter mandag d. 23. februar på Københavns hovedbanegård fra kl. 06:00 til 09:00 samtidig med udgivelsen af et 3 sider omslag på MetroXpress.
  • Kaffebus-touren fortsætter rundt i de største danske byer med debatter og forskellige aktiviteter, herunder Hundige den 23. februar og Haderslev & Vejle/Århus den 5. marts.
  • Fairtrade Jubilæum Business Forum for vores samarbejdspartnere d. 2. juni i Odense.
  • Jubilæumsnummeret af FairNOK udkommer den 5. juni.
  • Fairtrade Mærket deltager i Folkemødet på Bornholm fra den 11.-14. juni med debat og foredrag.
  • I forbindelse med Kaffebus-touren afholdes event under Kulturnatten den 9. oktober i København.
  • Kaffebus-touren går til Odense og Aalborg i uge 43/44.
  • Og meget mere… Følg med på vores facebookside www.facebook.com/FairtradeMaerket

Der er ingen tvivl om, at Fairtrade-mærkede produkter fortsat vil fylde meget på de danske hylder mange år fremover. Jo flere år der går, jo flere produkter vil der strømme til, hvilket vil være til gavn for både bønderne og plantagearbejderne i udviklingslande. I 2013 blev der på globalt plan udbetalt over 640 millioner danske kroner i Fairtrade bonusser, hvilket blandt andet er med til at forbedre den generelle sundhed og skolerne i landsbyerne.

Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med jubilæumsåret og håber at se mange af jer på vores kaffebus-tour. Tak!

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier