29 november, 2014

Tekstilarbejdere væver sig til nye muligheder

Af Jonas Giersing, Direktør

Forfærdelige hændelser i Bangladesh, Indien og Pakistan understreger, hvor vigtigt det er, at alle led i forsyningskæden for bomuld bliver forbedret. Derfor vil Fairtrade udvide standarderne til også at omfatte tekstilarbejdere i bomuldsindustrien. Jeg ser frem til at følge dette vigtige arbejde.

Umiddelbart efter Fairtrade-bomulden har forladt bonden, passerer den gennem en lang og kompleks forsyningskæde. Bomulden skal bearbejdes hos tekstilarbejdere, der karter, spinder, strikker, farver, klipper og skærer det rå bomuld til, så det kan ende op som en T-shirt, et lagen eller babytøj. Tekstilarbejdere, der er et led i den snørklede og komplekse forsyningskæde, bliver ofte presset til at levere mere tekstil på kortere deadlines, for mindre løn og færre fordele.

Når du køber et stykke tøj, der er mærket med Fairtrade-certificeringen for bomuld, så kommer bomulden fra certificerede småbønder, der leverer den videre til tekstilfabrikanter.  Tekstilfabrikanterne skal påvise én til otte indikatorer for, at de aktivt gør noget for at overholde de internationale konventioner fra ILO (International Labour Organisation) om arbejdstagerrettigheder. Et eksempel er at deltage i FLAs (Fair Labour Association) initiativer eller inddrage en akkrediteret fagforening i virksomheden. Men Fairtrade vil gerne gøre mere for at beskytte tekstilarbejderne, der forarbejder Fairtrade-bomuld. Derfor bliver Fairtrade Tekstil Standarderne udviklet.

Standarderne udvikles i tæt samarbejde med handelsforbund, eksperter i industrien samt aktivister. Fairtrade Tekstil Standarderne sætter forskellige standarder for de mange led i forsyningskæden med det formål, at forbedre levestandarden for arbejderne gennem empowerment, anstændige arbejdsforhold og lønninger.

Fairtrade Textile Advisory Group – et rådgivende organ, som inkluderer tekstil og standard-eksperter – har afholdt deres indledende møde for at gennemse det første udkast til Fairtrade Tekstil Standarderne. Udkastet bliver derefter implementeret i workshops på tekstilfabrikker, via on-site tests og indledende kontrolbesøg med deltagende tøjmærker fra oktober til december og afsluttes med en offentlig konsultation i slutningen af året. Den information og læring der opnås ved disse aktiviteter og tests, skal inkorporeres i det andet udkast til standarden, der lanceres i starten af 2016.

“De forfærdelige hændelser i Bangladesh, Indien og Pakistan har bekræftet industriens behov for programmer, der forbedrer betingelserne for hvert led i forsyningskæden i tekstil-branchen”, sagde Rossitza Krueger, tekstilleder hos Fairtrade International. Rossitza fortsætter: ”Tekstil Standarderne er startskuddet til et spændende, nyt arbejde for Fairtrade, og vi tager os god tid til at skabe en sikker tilgang for bedst muligt at kunne hjælpe de marginaliserede arbejdere”.

Vi har gennemgået en stor udvikling siden Fairtrade Certificeringsmærket for Bomuld blev lanceret for ti år siden. Et eksempel på dette er vores Fairtrade Sourcing Program for bomuld, fordi det åbner for spændende muligheder for bomulds-bønder til at forbedre deres liv gennem det stigende salg af Fairtrade-bomuld.
Tekstil Standarderne, der løber parallelt med Fairtrade Sourcing Programmet, giver også virksomheder en mulighed for, at skabe positive forandringer til tekstilarbejdere gennem hele bomulds-forsyningskæden.

Se mere om Fairtrade Textile Standard eller vores Fairtrade Cotton Sourcing Program på fairtrade.net.


Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier