26 juni, 2012

Ny tilgang til at forbedre forhold for plantage-arbejderne

Af Jonas Giersing, Direktør

Fairtrades paraplyorganisation, Fairtrade International, har netop offentliggjort en ny strategi for arbejdet med at forbedre plantage-arbejdernes rettigheder. Strategien er udarbejdet i tæt samarbejde med bl.a. fagbevægelsen og NGO’er.

Allerede i 1994 begyndte Fairtrade International at adressere de problemer, som arbejdere i verdens fattigste lande oplevede. Løsningen var bl.a. at introducere Fairtrade-certificeret te fra plantager, for på den måde at kunne påvirke de arbejdsvilkår, som de ansatte på plantagerne havde. Lige siden har arbejdere fået gavn af Fairtrade bonus-projekter og af den beskyttelse af basale arbejdstagerrettigheder, som følger med Fairtrade standarderne og certificeringen. I dag er flere end 170.000 mænd og kvinder ansat på Fairtrade-certificerede plantager.

Nu har Fairtrade International taget endnu et skridt i kampen mod udnyttelse af arbejdere og vedtaget en ny strategi for sit arbejde med plantagerne – noget, der glæder mig, da jeg bl.a. i forbindelse med mine rejser med Fairtrade Mærket har set, hvor mange flere aspekter, der er at tage fat på. Og den nye strategi er fokuseret på at gøre arbejderne endnu mere involveret i processen. Jeg tror på, at strategien vil hjælpe arbejdere til at blive aktive deltagere i de beslutninger, som påvirker deres liv.

Det grundlæggende i den nye strategi er en forbedring af arbejdernes ret til at organisere sig og foretage kollektiver forhandlinger gennem en uafhængig fagforening – det er den bedste måde for dem at forhandle sig til bedre lønninger, goder og generelt bedre arbejdsvilkår. Noget af det, der eksempelvis vil blive krævet er, at plantageejere skal informere arbejderne skriftligt om, at plantagen accepterer arbejdernes ret til at organisere sig. Det vil gøre en stor forskel og give arbejderne et fysisk bevis på deres rettigheder, hvilket man ikke ellers kan tage for givet.

Noget andet centralt i den nye strategi er, at Fairtrade International vil begynde at lave individuelle vurderinger af leveløn, altså hvad der er nødvendigt i løn for at kunne leve i det pågældende område. Hensigten er at bruge Fairtrade til at gøre det muligt for arbejdsgiverne at betale arbejderne en løn, der dækker de basale fornødenheder. Igen noget, som man ellers ikke kan tage for givet.

Jeg ser frem til, at den nye strategi snarest integreres i Fairtrade standarden for plantager og i Fairtrades fortsatte samarbejde med andre aktører.

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier