21 november, 2011

Fairtrade er god økonomisk fornuft

Af Jonas Giersing, Direktør

Niels Westy Munch-Holbek kritiserer onsdag i Børsen, at CBS er blevet udnævnt til Fairtrade Universitet. Han mener blandt andet, at Fairtrade er en blanding af socialistisk kapitalismekritik og salgsgas.

Intet kunne være mere forkert.

Fairtrade handler om at få flere bønder i for eksempel Afrika ind på markedet – altså mere og ikke mindre kapitalisme og verdenshandel. For at sikre dette, arbejder Fairtrade med at samle bønderne i kooperativer på samme måde som den danske andelsbevægelse i sin tid. Dermed kan bønderne træde ind på verdensmarkedet: blandt andet får de adgang til finansiering, informationer om priser og efterspørgsel blandt vestlige forbrugere og kan sammen producere de volumener, som er nødvendige for at være interessante for vestlige importører. Alt sammen noget, der skal til for at få markedet til at fungere helt i tråd med de klassiske økonomiske teorier.

Niels Westy Munch-Holbek mener desuden, at Fairtrade handler om overpriser.

Dette er ej heller korrekt.

Fairtrade opererer på markedsvilkår men har indbygget et økonomisk sikkerhedsnet samt en mulighed for at lave investeringer i produktionen, når råvarer sælges som Fairtrade. Fairtrade kombinerer således handel med udvikling. Når forbrugerne vælger Fairtrade-mærkede produkter, betaler de således ikke en overpris – i min optik er en overpris nemlig når man betaler for meget for noget, man ikke får.  Og her er forbrugerne netop med til at sikre, at bønderne får mulighed for at udvikle deres produktion. Bønderne vælger ofte at omlægge til økologi eller igangsætte produktion af andre afgrøder. Alt sammen noget, som sikrer deres udvikling ud af fattigdom og ind på markedet. For mig at se er det helt i tråd med et frit marked at forbrugerne har et frit valg til at kunne vælge varer, der understøtter denne proces – eller vælge dem fra, hvis de modsat ikke synes, det er væsentligt. Det samme gælder naturligvis bønderne – de vælger også frit om de vil være med eller ej.

At Fairtrade gør en forskel, netop når det gælder fattigdomsreduktion, kan man dokumentere, hvis man går systematisk gennem den akademiske forskning.  Niels Westy Munch-Holbek fremhæver to løsrevne kritiske undersøgelser, men de to forskere Valerie Nielson og Barry Pound fra universitetet i Greenwich i England har gennemgået over 80 akademiske undersøgelser og studier om Fairtrade og udvikling. Og her er konklusionen klar: Fairtrade gør en forskel for bønderne – både økonomisk, socialt og miljømæssigt. Især fremhæves mange af de meget markedsrelaterede fordele såsom adgang til finansiering, kapacitetsopbygning og viden om handelsforhold. Indtil det helt velfungerende og frie verdensmarked, der desværre indtil videre kun findes i teoribøgerne og blandt ideologiserende debattører og som ligger langt fra virkeligheden for en afrikansk bonde, skulle opstå, påtager Fairtrade sig denne opgave.

Jeg er derfor stolt over, at CBS har valgt at blive Fairtrade Universitet. For mig at se er det god økonomisk fornuft.

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier