Det er peanuts, det drejer sig om

Malawi jordnødder

Det er ikke meget, der skal til for at gøre en mærkbar forskel for en fattig, gravid kvinde i en landsby i Malawi. På Fairtrade Mærkets tur til Malawi med Hella Joof har vi i dag besøgt kooperativet MASFA, der dyrker peanuts. Bønderne i kooperativet har blandt andet anvendt Fairtrade Bonussen fra salget af peanuts til at bygge et opholdssted for pårørende til gravide kvinder, som kommer til distriktshospitalet for at føde.

Vi besøger stedet i den bagende eftermiddagssol og møder en kvinde, der ser ud til at være i den fødedygtige alder, men hun ved ikke hvor gammel hun er. Og det er ikke hende, der er gravid. Hun er der for at tage sig af sin datter på 16, som skal føde i løbet af februar. Regner de med.

Opholdsstedet ligger ved siden af Mchinji District Hospital i det vestlige Malawi, tæt på grænsen til Zambia. Det drejer sig ”kun” om en simpel bygning med to store rum, hvor de pårørende kan opbevare deres ejendele på en hylde og sove på nogle måtter på betongulvet sammen med ca. 40 andre i samme rum. Der er ikke andet, men det gør en enorm forskel for de pårørende, som før opholdsstedet blev bygget var tvunget til at sove uden for på jorden under nogle træer langs hovedvejen.

Mor og datter

Der skal dog rigtig mange og meget store peanuts til for at løse de mange andre udfordringer, som præger hverdagen for disse mennesker. Familieplanlægning og bedre forhold for barslende mødre ville eksempelvis lande på et tørt sted, for bare at nævne to relaterede områder. Og jeg tror, at de mange forskellige kvinder, der bruger opholdsstedet kommer til at sove på gulvet og ikke i senge et godt stykke tid endnu. Men i det mindste er der nu et gulv og tag over hovedet – og det er bønderne i kooperativet stolte over at have bidraget med takket være deres Fairtrade Bonus.

Kooperativets salg af peanuts på Fairtrade vilkår er dog faldet de seneste par år og i 2011 solgte de ikke en eneste sæk som Fairtrade. Årsagen er, at bønderne har haft problemer med at opfylde EU’s skrappe krav til indholdet af toksiner. Så nu arbejdes der blandet andet sammen med paraplyorganisationen NASFAM ihærdigt på at uddanne bønderne i ikke at bruge vand når nødderne skal afskalles – det øger nemlig risikoen for at toksinniveauet bliver for højt. Forventningen er heldigvis, at der i 2012 igen vil være lidt salg på Fairtrade vilkår. Men bøndernes håb er, at endnu flere forbrugere vil købe Fairtrade peanuts således at flere Fairtrade Bonusmidler kan investeres i produktionen og lokalsamfundet. Mit eget håb er at også danske forbrugere får mulighed for at købe Fairtrade peanuts fra eksempelvis MASFA – i dag fører ingen danske supermarkeder nemlig Fairtrade peanuts.

Fairtrade Mærkets tur til Malawi er gennemført med støtte fra rejsebureauet JTB Denmark.

Kommentarer

kommentarer

Der er lukket for kommentarer.